Moscou

Mor Mikhaïl Kalàixnikov, l'inventor del fusell més conegut del món

L'inventor de l'AK-47, Mikhaïl Kalàixnikov, ha mort als 94 anys en un hospital de la república russa d'Udmúrtia. El fusell que va inventar està considerat l'arma d'assalt més popular del segle XX, però també la més sanguinària. Segons els historiadors, és el fusell que ha matat més gent al món i el més estès pels cinc continents. En total n'hi ha uns cent milions en circulació, és a dir, un per cada 70 habitants.

RedaccióActualitzat

El dissenyador d'armes rus Mikhaïl Kalàixnikov, inventor del famós fusell AK-47, ha mort aquest dilluns als 94 anys en un hospital de la república russa d'Udmúrtia on estava ingressat des de mitjans de novembre. El seu nom sempre anirà lligat al seu invent, registrat oficialment el 1947 i utilitzat pels soldats de l'exèrcit soviètic a partir de dos anys més tard.

L'AK-47 està considerada l'arma d'assalt més popular del segle XX, però també la més sanguinària. Segons els historiadors, és el fusell que ha matat més gent al món i el més estès pels cinc continents. En total n'hi ha uns cent milions en circulació, és a dir, un per cada 70 habitants.

La seva fiabilitat va fer que fos adoptat per multitud d'exèrcits, va guanyar adeptes amb la guerra freda i es va popularitzar amb els moviments d'alliberament i grups guerrillers dels anys seixanta i setanta. El fusell ha conegut diverses variants, té munició específica (d'un calibre de 7,62 mil·límetres) i és capaç de carregar fins a trenta bales, cosa que el fa molt operatiu. En canvi, entre els inconvenients hi ha la poca precisió en distàncies mitjanes i llargues.

La seva popularitat és tanta que alguns països l'han introduït entre els símbols nacionals: forma part de la bandera de Moçambic i de l'escut de Timor Oriental. També ha tingut el seu espai en el cine i els videojocs de contingut bèl·lic. O fins i tot en el món de la música: ja sigui com a instrument o bé per dedicar-li una cançó.

 

 

El 2007, amb motiu dels 60 anys del registre oficial del seu fusell a l'URSS, Kalàixnikov va explicar que l'exèrcit nazi era l'autèntic responsable de l'invent, perquè la seva autèntica vocació era dissenyar maquinària agrícola. De fet, Kalàixnikov va idear el fusell mentre estava ferit en un hospital després de la invasió nazi de la Unió Soviètica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut