Barcelona

Montilla culpa els socis de la impossibilitat de reeditar el tripartit

El president de la Generalitat, José Montilla, diu que no reeditarà el govern tripartit perquè considera "inassumibles" les propostes dels socis republicans i ecologistes. Montilla ha culpat ERC i ICV d'haver impossibilitat de reeditar el tripartit després de les eleccions del 28-N perquè, segons la seva opinió, els dos partits tenen en el seu programa electoral propostes que són incompatibles amb les del PSC. Des de les files dels seus encara socis, Joan Ridao, per part d'Esquerra, ha dit que això els dóna espai per liderar el catalanisme polític. Des d'Iniciativa, Herrera ha assegurat que no es creu el discurs de Montilla i de fet ha recordat que Montilla també va dir el mateix fa quatre anys i va acabar pactant.

Actualitzat
"Ara mateix, amb les propostes que hi ha sobre la taula dels actuals candidats que són socis de govern és impossible un acord", ha justificat Montilla en declaracions a RNE. El president de la Generalitat, alhora, també ha descartat un govern de coalició amb CiU després de dir que només seria possible davant d'"un escenari excepcional", un escenari que el president ha assegurat que ara mateix Catalunya no viu.

Montilla ha retret als seus socis d'ERC que s'exposin a "aventures" que estan fora de la Constitució Espanyola i l'Estatut com la convocatòria d'un referèndum per a la independència de Catalunya o la reivindicació del concert econòmic. Joan Ridao, secretari general d'ERC ha valorat que la decisió de Montilla els dóna espai per situar-se ells com a líders del catalanisme polític.

En al·lusió a ICV, Montilla ha assegurat que, en la pròxima legislatura, una de les prioritats dels socialistes catalans serà "fer front a les reformes necessàries" per garantir la viabilitat futura de l'estat del Benestar. La resposta del candidat ecosocialista ha estat la incredulitat i recordar que el president ja va dir això mateix en les passades eleccions i al final va tornar a comptar amb els socis per fer un segon tripartit.

El president ha destacat que la seva renúncia a reeditar el tripartit no és una rendició davant de CiU, com aquest diumenge van sostenir els ecosocialistes, i ha afegit que rendir-se seria "mantenir la presidència a canvi de renunciar als principis i propostes" del PSC.

Insten a Mas a deixar clar amb qui pactarà

El PSC, per la seva banda, ha aprofitat les paraules de Montilla per reclamar al líder de CiU, Artur Mas, a emular el candidat socialista a la reelecció, José Montilla, i a deixar clar amb qui pactarà després de les eleccions. En roda de premsa posterior a l'executiva del partit, la secretària del govern i de desenvolupament estatutari del PSC, Laia Bonet, ha demanat a Mas el "mateix exercici de claredat i lleialtat a Mas".

Bonet ha subratllat que el PSC "ha mogut fitxa a l'inici de nou la partida", després que Montilla proclamés aquest diumenge que el tripartit no es reeditarà encara que sumi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut