Vista aèria de la plaça de Neptuno, a Madrid
Vista aèria de la plaça madrilenya de Neptuno (Foto: EFE)
Madrid

Milers de persones s'apleguen a la plaça de Neptuno a Madrid convocades per la coordinadora 25-S

El moviment 15-M ha tornat al Congrés dels Diputats quatre dies després dels greus incidents del 25-S. La marxa no ha estat comunicada a les autoritats, que la consideren il·legal. Els assistents, xifrats en 4.500 per la delegació del govern de Madrid, han denunciat l'intent de silenciar la mobilització.

RedaccióActualitzat
La plaça Cánovas del Castillo, on hi ha la font de Neptú, torna a ser l'epicentre de les protestes contra la gestió de la crisi i les retallades del govern espanyol. El col·lectiu dels "indignats" ha tornat a convocar una marxa al Congrés de Diputats que pretén encerclar la cambra.

La marxa arriba quatre dies després dels greus incidents en la manifestació del 25-S, que va acabar amb 35 detinguts i una seixantena de ferits. Aquest cop, però, la concentració no ha estat autoritzada per la delegació del govern espanyol a Madrid, que la considera il·legal. Un fet que fa témer un desenllaç similar al d'aquest dimarts.

Els manifestants, segons la delegació del govern de Madrid xifrats en 4.500, s'han anat concentrant prop de la font de Neptú vigilats per un fort desplegament policial que ha col·locat un reixat per impedit que la marxa s'acosti a la Carrera de Sant Jerónimo i al Congrés.

Els assitents porten pancartes contra les politíques del govern espanyol i canten consignes com "no ens representen" o "en diuen democràcia, però no ho és".

Denuncien que se silencia els mitjans

La concentració ha començat a les sis de la tarda. Els assistents han denunciat a través de les xarxes socials que la policia estava impedint a les televisions donar senyal en directe des de la plaça. Els agents han impedit que els mitjans instal·lessin plataformes i grues necessàries per poder donar imatges aèries. Segons han confirmat a l'agència EFE diverses productores de televisió, la policia ha al·legat motius de seguretat.

La policia hauria informat la delegació del govern que esperaven que 500 "radicals" participessin en la manifestació i hauria recomanat a la premsa marxar del lloc, també  per una qüestió de seguretat.

En les anteriors marxes al Congrés, els dies 25 i 26 de setembre, la policia si que va permetre als mitjans instal·lar els seus dispositius.

A través de Twitter, la marxa es pot seguir amb l'etiqueta #vamos29s.

Moments de tensió

El llançament d'un petard i diverses ampolles per part d'alguns manifestants als agents antiavalots que formaven el cordó policial darrere de la tanca situada a l'inici de la carrera de Sánchez Jerónimo ha provocat els primers moments de tensió en la concentració.

Tot i que la policia no ha arribat a carregar, els agents sí que s'han preparat per a una possible intervenció i s'han posat els cascs, el que ha provocat que la multitud congregada a les proximitats de la tanca hagi retrocedit uns metres. A continuació, els propis manifestants han increpat els autors del llançament al crit de 'fora, fora' i els han acusat de ser "infiltrats". Després, els manifestants han tornat a acostar-se a la tanca.

Després de l'incident, els agents han continuat preparats per a un possible desallotjament de la plaça de Cánovas del Castillo, on el nombre de manifestants s'ha anat reduint considerablement en l'última hora.

Poc a poc, els manifestants han abandonat els voltants del Congrés.

Anar al contingut