Alemanya

Merkel no donarà crèdit a Grècia fins que pacti el programa d'austeritat amb l'FMI

Alemanya ha tornat a deixar ben clares les seves reticències a donar llum verda als crèdits previstos en el mecanisme de rescat per a Grècia. "Alemanya ajudarà, però primer han de donar-se una sèrie de condicions", ha afirmat la cancellera Angela Merkel en referència a les mesures d'austeritat que Atenes està negociant amb el Fons Monetari Internacional dins del pla de rescat pactat per la UE. En la seva opinió, això encara "trigarà alguns dies", ha avançat la dirigent alemanya després de parlar amb el director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn. La data límit perquè Grècia rebi els diners és el 19 de maig, quan ha de pagar 8.500 milions pel venciment del seu deute.

Actualitzat
Això no obstant, l'FMI confia que arribaran "a temps" tot i que la seva aprovació pels diferents països, sobretot en el cas del Parlament alemany, pot allargar-se durant més de dues setmanes. Passi el que passi, Merkel, que s'ha mostrat esperançada sobre els contactes entre Grècia, l'FMI i la UE, ha deixat clar que la sortida de Grècia de l'eurozona "no és, en cap cas, una opció".

El govern francès, sumant-se a la posició alemanya, ha advertit també que l'ajuda no s'entregarà de manera immediata i que si Grècia es declara en suspensió de pagaments aturarà el préstec.

En els mercats, el posicionament d'Alemanya ha estat un nou detonant perquè els inversors renovessin l'assetjament al seu deute. El temor dels mercats a què Grècia entri en una situació d'impagament i es vegi obligada a renegociar els terminis de venciment a curt termini s'ha acarnissat amb els bons a dos anys, en nivells desconeguts fins ara a l'eurozona sobre el 12%.

Una situació semblant viuen els títols de deute que vencen el 2012 de Portugal, Espanya i Irlanda, els estats de l'euro que, juntament amb Grècia, presenten una situació fiscal més delicada. El més afectat dels tres tornava a ser Portugal en un senyal més que es perfila com el proper a seguir les passes de Grècia. La rendibilitat dels seus bons a dos anys s'encaria fins al 3,59%, de manera que en només dues sessions ha pujat un 1,47%. L'irlandès pujava un 1,3% fins al 2,9%, mentre l'espanyol feia el mateix i se situava en l'1,9% davant del 0,87% del Bund alemany a dos anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut