Barcelona

El govern presenta el portal de la transparència, que publicarà les retribucions de 700 alts càrrecs

El president de la Generalitat ha qualificat el portal com "un dels compromisos més importants" que va prendre arran de les cimeres anticorrupció celebrades fa uns mesos amb les principals institucions de control públic del país. El web és apte per a tots els dispositus mòbils i s'hi recullen, entre altres, 78 dels 80 indicadors que exigeix l'ONG Transparence International.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat el que ha qualificat com "un dels compromisos més importants" que va prendre arran de les cimeres anticorrupció celebrades fa uns mesos amb les principals institucions de control públic del país. Es tracta del nou portal web de la transparència, que recull, entre altres, tots els contractes públics i les retribucions d'alts càrrecs.

"S'ha fet una feina molt intensa" per poder-lo presentar abans de vacances, ha assegurat Mas, amb l'objectiu que "la Generalitat i el país en el seu conjunt siguin el màxim de transparents". Sobre el fet que la presentació es faci la mateixa setmana de la seva compareixença al Parlament per donar explicacions sobre la presumpta implicació de CDC en el "cas Palau", Mas ha afirmat que la data estava prevista i "estem complint un mandat que és bo per al país".

Escalant posicions als rànquings

Al web, que és apte per a tots els dispositius mòbils, s'hi recullen, entre altres, 78 dels 80 indicadors que exigeix l'ONG Transparence International. Els dos que falten són el "codi ètic del govern", que s'aprovarà probablement a finals de setembre, i el que afecta la contractació menor, la de menys 18.000 euros, de gran complexitat i per a la qual es busca una manera d'accedir-hi.

A més, la Generalitat afegeix 63 indicadors més, de manera que, segons Mas, "som de llarg els que més en tenim". L'objectiu és clar, ha dir el president: "Escalar posicions en els rànquings de transparència". Fins ara, "no sortíem bé" a la llista d'autonomies espanyoles, ha dit Mas, que ha afegit que el que es vol ara és sortir de la zona mitja baixa (concretament, el lloc 10 de 17), "per estar a dalt de tot", "dels dos o tres primers".

Contractes públics i retribucions d'alts càrrecs

Mas, que ha explicat que "bona part dels indicadors també es podran descarregar", ha anunciat altres novetats, com per exemple que no caldrà acreditar interès legítim per consultar els contractes públics i que s'incorporaran, durant el mes de setembre, les retribucions de tots els dirigents i alts càrrecs de la Generalitat i empreses públiques, unes 700 persones. A més, el portal mostrarà les variacions patrimonials dels alts càrrecs públics quan ho deixin de ser i l'origen d'aquestes variacions.

El portal, que segons Mas s'avança als continguts de la llei de transparència que s'està tramitant al Parlament, està obert perquè s'hi afegeixin altres institucions, com les universitats, i és un portal "viu, interactiu", segons el president, que ha afegit que té un apartat dedicat a les aportacions dels ciutadans.

El web, per ara, no recull un registre de "lobbys", com tampoc les aportacions que reben els partits polítics, una dada, aquesta última, que segons Mas no és competència de la Generalitat, sinó que depèn de l'Estat.

51 compromisos

Les dues cimeres anticorrupció van comptar amb la presència, a banda del president Mas, de la presidenta del Parlament, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el llavors fiscal superior Rodríguez Sol, el síndic de greuges, el de comptes i el director de l'Oficina Antifrau. S'hi van concretar 51 propostes, entre altres mesures sobre transparència, accés a la informació i bon govern, contractació pública i potenciació d'organismes de control.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut