Barcelona

Mas diu que Catalunya tindrà Hisenda pròpia per via del pacte o per la via de la pròpia decisió

El president del govern català, Artur Mas, ha assegurat que Catalunya tindrà Hisenda pròpia per via del pacte fiscal o per la via de la pròpia decisió. I a més, ha marcat un límit per intentar l'acord: a finals d'aquest any. Així ho ha dit al Parlament, que ha debatut presentar una proposició de llei al Congrés per crear un fons estatal que permeti el rescat selectiu d'alguns peatges. I és que per Mas, el camí cap a una hisenda pròpia per a Catalunya és "irrenunciable".

RedaccióActualitzat
Mas ha garantit que no s'arrugarà si Mariano Rajoy dóna un cop de porta a la proposta catalana de pacte fiscal. I ha afegit: "Mai no s'havia plantejat d'aquesta manera per part de cap govern de Catalunya, serà la primera vegada que ens enfrontem, que ens endinsarem en un escenari desconegut. Caldrà fer molta pinya dins de Catalunya, dins i fora del Parlament".

El president, a més, ha recordat el calendari per posar definitivament sobre la taula la proposta de pacte fiscal: el pròxim juliol se sotmetrà a votació al Parlament, al setembre el govern ho plantejarà davant l'executiu espanyol i s'obriran unes setmanes de negociació. "En en funció de com acabi tot això, i sempre dins d'aquest any, -ha dit- es prendrà una decisió definitiva".

Per la seva banda, el president d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós, ha demanat a Mas que faci els gestos oportuns perquè els catalans puguin portar els seus impostos a una agència pròpia que els recapti i els gestioni.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, d'altra banda, ha evitat aclarir si estudia recuperar l'impost de successions i ha defensat que el govern tenia "molt bones raons" per suprimir-lo el 2011. El conseller s'ha justificat dient que la política fiscal és molt dinàmica i per això els pressupostos catalans recullen noves taxes. "És millor introduir una taxa selectiva que degradar" la qualitat dels serveis.

A més, Mas-Colell ha recriminat al PSC que carregui contra el govern per l'impost de sucessions quan el tripartit també va rebaixar "de manera important" aquest tribut.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut