Mas-Colell ha parlat a la comissió d'Economia del Parlament. (Foto: ACN)
Mas-Colell qualifica de "gens raonable" el dèficit fiscal català. (FotO: ACN)
Barcelona

Mas-Colell alerta que el dèficit fiscal es manté tot i el nou finançament

El nou model de finançament no ha servit per reduir el dèficit fiscal de Catalunya, segons ha assegurat el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, al Parlament. El conseller ha assegurat que el 2009, el primer any d'aplicació del sistema pactat pel tripartit, la diferència va ser del 8,4%, una dècima més que el 2005. En termes absoluts, serien 16.400 milions d'euros que no tornen a Catalunya. Mas-Colell ha indicat que les dades que ha donat són "preliminars".

RedaccióActualitzat
Segons Mas-Colell, "no hi ha hagut cap canvi significatiu" en el dèficit fiscal que afecta Catalunya entre el 2005 i el 2009, malgrat que aquest va ser el primer any sencer amb el nou model de finançament.

Els càlculs de la conselleria situen entre el 8 i el 8,5% la diferència entre la inversió de l'Estat a Catalunya i els ingressos que els catalans destinen a finançar el conjunt de la despesa pública de l'estat, una situació "gens raonable", en paraules del conseller. El dèficit va ser del 8,3% el 2005 i el 8,4% el 2009, fins a arribar als 16.434 milions d'euros.

El titular d'Economia ha explicat que per arribar a aquestes dades s'ha seguit la mateixa metodologia que per calcular les balances fiscals el 2005, però "neutralitzat", que vol dir que es calculen al marge del cicle econòmic, com si no hi hagués crisi.

El portaveu de C's a la comissió d'Economia, Jordi Cañas, ha interromput la intervenció del conseller per retreure-li que a l'ordre del dia no estava previst parlar de dèficit fiscal. El conseller li ha preguntat si el que volia era intentar censurar-lo i ha continuat parlant. Des del PSC li han demanat que, abans de presentar dades com aquesta, s'enviï als grups la documentació pertinent.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut