Palma

L'expresident Jaume Matas, condemnat a 6 anys de presó en el primer judici del "cas Palma Arena"

L'Audiència Provincial de Palma ha condemnat l'expresident de les Balears Jaume Matas a penes que sumen 6 anys de presó per corrupció en el primer judici del "cas Palma Arena", en el qual s'ha jutjat l'expresident balear i cinc persones més. Matas ha estat condemnat per haver pagat amb diners públics Antonio Alemany, el periodista que li escrivia els discursos oficials i a qui es va encarregar la feina d'enaltir la gestió del llavors president balear a través dels mitjans de comunicació. L'advocat de l'expresident balear ja ha anunciat que presentaran recurs davant del Tribunal Suprem.

RedaccióActualitzat
El tribunal de la Secció Primera de l'Audiència ha condemnat Matas a 6 anys de presó per un delicte de frau a l'administració; de falsedat en document oficial; de falsedat en document mercantil; de prevaricació en concurs amb un delicte de malversació i un delicte de tràfic d'influències agreujat.

Tot i que la pena suposa dos anys i mig menys del que sol·licitava la Fiscalia Anticorrupció, la pena és prou alta perquè Matas es converteixi en el primer exmandatari autonòmic que s'enfronta a una pena de presó i el segon exministre -va ser ministre de Medi Ambient entre el 2000 i el 2003- que previsiblement hi ingressarà, després que ja ho va fer durant tres mesos José Barrionuevo pel segrest de Segundo Marey.

L'Audiència Provincial ha condemnat també el beneficiari d'aquests diners, Antonio Alemany, a 3 anys i 9 mesos per un delicte de prevaricació; de falsedat en document oficial; de falsedat en document mercantil en concurs amb un de malversació i un delicte de tràfic d'influències.

Per la seva banda, l'exdirector general de Comunicació del govern de Matas, Joan Martorell, ha estat condemnat a 1 any i mig de presó per prevaricació, frau, falsedat i malversació de fons. Tot i això, se li han aplicat els atenuants de confessió i reparació dels danys. L'amo de l'agència de comunicació Nimbus, Miguel Romero, ha estat condemnat a un any, un mes i 15 dies de presó pels mateixos delictes, mentre que les excaps del gabinet de Matas, Dulce Linares i María Umbert, han quedat absoltes.

La sentència arriba dos mesos després que el primer judici del "cas Palma Arena" va quedar vist per a sentència i més de dos anys després que va esclatar el cas. Ara el tribunal, presidit per la magistrada Margarita Beltrán, ha fet pública la sentència, que considera provat que els acusats van pactar beneficiar de manera arbitrària i irregular Alemany i les seves societats amb fons públics que van pujar fins 483.186 euros.

L'expresident balear Jaume Matas està imputat en una vintena més de processos relacionats amb el "cas Palma Arena", entre els quals hi ha el que implica l'Institut Nóos i el gendre del rei Iñaki Urdangarin.

Recurs davant del Suprem

L'advocat de l'expresident balear, Antonio Alberca, ha anunciat que recorrerà la sentència de l'Audiència de Palma davant del Tribunal Suprem. Considera que "està basada en presumpcions i no en proves" i vulnera la presumpció d'innocència del seu client. A més, la pena és desproporcionada, perquè el perjudici fet a l'administració balear és de 13.300 euros, quantitat que el tribunal ha fixat com a indemnització. Antonio Alberca ha recordat que Matas "no es va emportar" ni un sol euro "de diner públic".

El lletrat ha reconegut que, en conèixer la sentència, l'expresident balear s'ha quedat "sorprès", ja que esperava quedar absolt o una pena més baixa.

En els pròxims cinc dies, la defensa ha de notificar la interposició del recurs. Un cop fet això, la fiscalia pot demanar l'ingrés provisional de Matas a la presó. Això es decidiria en una vista al mateix tribunal. Si la fiscalia no fa aquesta petició, l'expresident balear no entraria a un centre penitenciari fins que la sentència fos en ferm.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut