Pròxim Orient

L'exèrcit d'Israel aborda el vaixell irlandès "Rachel Corrie" sense trobar-hi resistència

El vaixell irlandès "Rachel Corrie", que volia arribar a Gaza carregat d'ajuda humanitària, ha estat abordat sense resistència. Militars hebreus han pujat a la nau sense cap mena de violència i d'acord amb la tripulació, segons un portaveu militar israelià. El vaixell estava sota vigilància de l'exèrcit, que l'havia interceptat de matinada en aigües internacionals. Els militars han ordenat al vaixell que es desviés al port hebreu d'Ashdod, però el "Rachel Corrie" s'hi ha negat. Finalment, els soldats han rebut l'ordre d'abordar-lo. El "Rachel Corrie" transportava 1.200 tones de material humanitari per a Gaza. A bord hi havia 19 passatgers, entre ells la premi Nobel de la Pau nord-irlandesa Mairead Corrigan-Maguire.

Actualitzat
Dos vaixells de la Marina israeliana han interceptat la nau de càrrega irlandesa "Rachel Corrie" de matinada i l'han estat vigilant fins al migdia de dissabte. Finalment l'han abordat quan es trobava a prop de la Franja.

Un portaveu de l'exèrcit hebreu ha assegurat que no hi ha hagut cap mena de violència en l'assalt. El desenllaç era previsible després de la negativa del "Rachel Corrie" de variar el rumb. Els activistes que van a bord estaven determinats a descarregar el material a les costes de Gaza, mentre que el Ministeri d'Afers Estrangers hebreu els demanava que es dirigissin al port d'Ashdod, al sud d'Israel. L'exèrcit ha enviat fins a quatre missatges de ràdio per demanar als tripulants del "Rachel Corrie" que desviessin el rumb i aquests s'hi han negat. Finalment, els soldats han abordat el vaixell i n'han pres el control sense cap mena d'incident. Els militars l'han conduït al port d'Ashdod, on descarregaran el material i l'inspeccionaran. Si tot està correcte, el traslladaran fins a Gaza per terra.

Segons Free Gaza, un dels grups que organitza l'expedició, el "Rachel Corrie" transporta 1.200 tones d'ajuda humanitària i una vintena de persones. Entre els passatgers hi ha Mairead Corrigan-Maguire i un antic subsecretari general de les Nacions Unides, l'irlandès Denis Halliday. A més de portar ajuda a Gaza, la flota tenia la intenció política de trencar el bloqueig d'Israel sobre la Franja que manté des de fa tres anys, quan el moviment islamista Hamas va aconseguir el control d'aquest territori palestí després d'haver guanyat les eleccions el 2006. Hamas no ha renunciat a la violència.

Després de l'abordatge de la "Flotilla de la Llibertat" i de la mort de nou activistes, el govern israelià ja va avisar reiteradament que no permetrà que cap embarcació se salti el bloqueig de la Franja. El "Rachel Corrie" formava part de la flota, però uns problemes tècnics van obligar a retardar-ne l'arribada. El nom del vaixell irlandès està carregat de simbolisme. Rachel Corrie era una activista nord-americana que el 2003 va ser aixafada a Gaza per una excavadora militar israeliana quan exercia d'escut humà per impedir la demolició de cases palestines.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut