La Corunya / Madrid

L'etarra Inés del Río surt de la presó l'endemà que la justícia europea va derogar la "doctrina Parot"

Després de 26 anys entre reixes per 24 assassinats, Inés del Río ha abandonat la presó de la Corunya l'endemà que el Tribunal Europeu de Drets Humans va tombar l'anomenada "doctrina Parot". L'Audiència Nacional ha decidit per unanimitat excarcerar-la, en compliment de la sentència europea.

RedaccióActualitzat

L'etarra Inés del Río ha sortit de la presó de Teixeiro, a la Corunya, i s'ha convertit, per tant, en la primera beneficiada per l'anul·lació de l'anomenada "doctrina Parot". Una quinzena de familiars i amics l'han rebuda a la sortida del centre penitenciari, on també l'esperaven nombrosos periodistes i d'on ha sortit amb una ikurriña, que ha fet servir per ocultar-se dels flaixos. També l'han saludat des de Twitter simpatitzants de l'esquerra "abertzale", entre els quals l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi.

 

 

Del Río ha marxat de la presó sense fer declaracions, però en el moment de marxar s'ha sentit un contundent "ni oblido ni perdono" que han deixat anar dos homes que han acusat el govern espanyol de "claudicar".

L'antiga membre del "comando Madrid" és la reclusa que va portar al Tribunal Europeu de Drets Humans la política penitenciària que alguns han comparat amb una cadena perpètua encoberta i que aquest organisme amb seu a Estrasburg ha derogat. Quan han passat poc més de 24 hores d'aquesta decisió, Del Río ha quedat en llibertat, a les 16.25 d'aquest dimarts.

Ha estat només unes hores després que l'Audiència Nacional ha decidit, en un ple extraordinari, posar-la en llibertat, en compliment de la sentència del Tribunal d'Estrasburg. El ple de l'alt tribunal ha pres la decisió per unanimitat dels disset magistrats que en formen part en considerar que Estrasburg no li dóna cap altra opció, ja que la seva resolució és "clara i concloent".

Els magistrats de la sala penal de l'Audiència han tingut en compte, també, l'opinió de la fiscalia, que poca estona abans ha considerat que calia alliberar Del Río, de 55 anys.

Així, doncs, aquesta etarra, condemnada a més de 3.800 anys de presó per 24 assassinats i que sense la "doctrina Parot" hauria recuperat la llibertat el 2008, abans de complir els 30 anys d'estada màxima, ha estat excarcerada després de 26 anys i tres mesos a la presó.

Del Río, de professió auxiliar administrativa, és natural de Tafalla (Navarra)

Indemnització bloquejada

Pel que fa a la indemnització de 30.000 euros dictada també per Estrasburg, l'Audiència ha decidit estimar la petició de la fiscalia que sigui bloquejada per destinar-la a pagar les responsabilitats civils fixades per a les víctimes de Del Río.

Una sentència polèmica

La "doctrina Parot" s'aplicava fins ara per obligar al compliment íntegre de les penes per delictes molt greus, com ara el terrorisme, l'assassinat o la violació. La seva anul·lació podria posar al carrer diversos terroristes històrics d'ETA i també presos comuns, com l'assassí de les nenes d'Alcàsser.

Tot i lamentar-ne l'anul·lació, el govern espanyol va assegurar, després de conèixer-se la sentència d'Estrasburg, que la respecta i que estava en mans dels tribunals la seva aplicació. Els que han contestat amb més duresa han estat les associacions de víctimes del terrorisme. L'AVT considera una "immoralitat" la derogació, i la Fundació de Víctimes del Terrorisme ha denunciat que la sentència europea és "el cost del mal anomenat procés de pau".

L'altra part del conflicte, l'advocada d'Inés del Río, va demanar al govern espanyol que escoltés bé el Tribunal d'Estrasburg i posés fi a totes les mesures excepcionals per allargar l'estada a la presó, que, segons ha assegurat, vulneren els drets fonamentals. L'advocada també va anunciar que demanaran l'excarceració dels 56 presos d'ETA afectats per la "doctrina Parot".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut