L'estat espanyol, a la cua d'Europa en la conciliació de la vida laboral i personal

L'estat espanyol és un dels llocs on més es treballa d'Europa, unes 300 hores més que a Alemanya, però en canvi està a la cua en productivitat i temps per gaudir de la vida personal
L'estat espanyol, a la cua d'Europa en la conciliació de la vida laboral i personal
Barcelona

L'estat espanyol, a la cua d'Europa en la conciliació de la vida laboral i personal

L'estat espanyol és un dels llocs on més es treballa d'Europa, unes 300 hores més que a Alemanya, però en canvi està a la cua en productivitat i temps per gaudir de la vida personal
Redacció Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Revifa el debat sobre la conciliació de la vida laboral i la personal. En els últims mesos, entitats, institucions polítiques i organitzacions socials i econòmiques han engegat noves iniciatives en aquest sentit. La setmana que ve es reuneix la Comissió per a la Reforma Horària del Parlament, que vol aconseguir tirar endavant aquesta reforma el gener del 2016.

Segons dades recopilades entre el 2010 i el 2011, la mitjana d'hores de feina remunerada de la població catalana és de gairebé 38 setmanals, que poden arribar fins a les 48 en alguns sectors de treballadors autònoms.

Els horaris de feina també depenen molt de si s'és autònom o assalariat. A les 6 de la tarda un 42,3 % dels ocupats per compte propi encara estan treballant. Tot aquest és temps que no es dedica a la família, a l'oci o a l'activitat social.

Fa uns dies es va presentar el Pacte del Temps, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona per promoure la qualitat de vida i la conciliació de la vida laboral i personal.

Sara Berbel, psicòloga

Sara Berbel, doctora en Psicologia i membre de la plataforma "Ara és l'hora", explica que en el període de crisi que estem vivint, contrariàment al que es podria pensar, han augmentat les hores de treball i això no vol dir que també se sigui més productiu.

Espanya és un dels països que on més es treballa d'Europa. Més que a Alemanya, Dinamarca o Holanda, per exemple. Unes 300 hores més. Però en canvi, diu Berbel l'estat espanyol està a la cua en productivitat.

A més explica que les dones arrosseguen la responsabilitat de la casa i per tant acumulen un plus de feina superior als homes. Els costa més gaudir de l'oci i del descans. Dormen poc i tot això implica estrès i angoixa.

Enquesta mundial

Segons una enquesta mundial feta per la consultora Nielsen el 2011, les dones espanyoles són les més estressades de tot Europa. El 66% de les dones així ho assegura.

Les espanyoles dormen menys, fan menys exercici físic que els homes i tenen una sobrecàrrega de rol.

El model de vida es basa en una jornada laboral de 41 hores de mitjana, d'horaris poc flexibles que afecta la conciliació familiar i laboral.

El motiu principal d'aquest estat general és la falta de temps.

Empreses exemplars

Permetre als treballadors desestressar-se en horari laboral és una mesura que porten a terme algunes empreses, poques, perquè els seu personal mantingui un bon ambient de treball i produeixi més. Alguns, fins i tot, poden treballar a casa per poder fer-se càrrec de la família.

Aquests exemples encara són infreqüents a l'Estat Espanyol i a Catalunya però si són habituals en altres països europeus.

L'objectiu és conscienciar que cal establir prioritats i compaginar les tasques de manera equilibrada. Repartir oci i feina és molt important. De fet, la meitat de la població té la percepció que disposa de poc temps lliure, sobretot les dones que són mares.

 

VÍDEOS RELACIONATS