L'escriptor Philip Roth, fotografiat a Nova York (Foto: Reuters)
L'escriptor Philip Roth, fotografiat a Nova York (Foto: Reuters)
Oviedo

L'escriptor nord-americà Philip Roth guanya el Premi Príncep d'Astúries de Lletres

El novel·lista nord-americà ha estat guardonat amb el prestigiós premi després de superar en l'última ronda de votacions l'autor japonès Haruki Murakami.

RedaccióActualitzat
El novel·lista nord-americà Philip Roth ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres, després de superar en l'última ronda de votacions l'autor japonès Haruki Murakami.

Roth, nascut a Newark (Nova Jersey), el 19 de març de 1933, és el segon fill d'una família jueva nord-americana, emigrada des de la regió de Galitzia, a l'actual Ucraïna, i està considerat com un dels millors escriptors nord-americans de les últimes dècades.

Entre les seves obres més destacades hi ha "Pastoral Americana", "M'he casat amb un comunista" i "La taca humana", que formen la seva trilogia sobre la història recent dels Estats Units, a més de "L'animal moribund", "El trastorn de Portnoy", "El complot contra els Estats Units" o "Nèmesi". Les seves obres sovint estan protagonitzades per alter egos com Nathan Zuckerman o David Kepesh.

Candidat al Nobel de Literatura en diverses ocasions
, els textos de Roth reflecteixen la seva curiositat per la identitat personal, cultural i ètnica i també per la creació artística. Ha guanyat premis com el Pulitzer, el National Book Award, el Man Booker International, la Medalla Nacional de les Arts i les seves obres formen part de la "Library of America", un dels reconeixements més grans que pot rebre un escriptor als Estats Units.

El crític literari Harold Bloom el va incloure entre els quatre escriptors vius més importants dels Estats Units, juntament amb Cormac McCarthy, Don DeLlillo i Thomas Pynchon.

Premi amb vocació internacional

Amb la concessió del premi a Roth, el Príncep d'Astúries manté la trajectòria d'universalització del guardó iniciada el 1999 amb Günter Grass i que no s'hagi distingit cap autor en llengua castellana des que Augusto Monterroso el va rebre l'any 2000.

Al guardó hi optaven 24 candidatures d'onze nacionalitats, on hi figuraven noms com la canadenca Alice Munro, l'holandès Cees Noteboom, el portuguès António Lobo Antunes, el nord-americà Jonathan Franzen, l'irlandès John Banville o el novel·lista Antonio Gala, l'únic espanyol que aspirava al premi. El Príncep d'Astúries està dotat amb 50.000 euros i una escultura de Joan Miró.

El de Lletres és el cinquè guardó que es coneix, després dels concedits a Martha Nussbaum (Ciències Socials), Rafael Moneo (Arts), Shigeru Miyamoto (Comunicació i Humanitats) i Greg Winter i Richard Lerner (Investigació).

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut