Un establiment "smart shop" a Rotterdam (Foto: Reuters)
Les substàncies es venen en establiments coneguts com a "smart shops", com aquest a Rotterdam. (Foto: Reuters)
Viena

Les drogues de disseny legals augmenten de forma "incontrolada"

Les noves drogues de disseny legals augmenten de forma incontrolada, segons l'últim informe de la Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents, dependent de les Nacions Unides. L'estudi alerta que aquests productes estan elaborats amb substàncies legals, però les modifiquen perquè tinguin efectes similars als de les prohibides i són perjudicials per a la salut. Segons l'informe, algunes d'aquestes substàncies es comercialitzen com a sals de bany o aliment per a plantes, tenen efectes similars als de la cocaïna o l'èxtasi i poden arribar a causar la mort.

Actualitzat
Les noves drogues de disseny legals es venen en establiments coneguts com a "smart shops", estan fabricades amb components lícits però tenen efectes semblants als de les substàncies prohibides.

"S'acostumen a fabricar modificant lleugerament l'estructura molecular de les substàncies legals, cosa que dóna lloc a una nova substància d'efectes anàlegs als de la cocaïna o èxtasi però quedant al marge de les mesures de fiscalització", segons han explicat els experts.

Encens, sals de bany o adob per a les plantes


La Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents (JIFE) ha alertat que en el seu últim informe el fenomen ja ocupa un lloc destacat i que augmenten de forma "incontrolada". Afegeix que a Europa hi ha 15 noves substàncies en investigació, com la mefedrona i la metilona, però que al Japó pugen a 51.

A més, també alerten de la difusió d'una substància coneguda com a Spice i que, tot i venuda com a encens aromàtic, imita de forma sintètica els efectes del cànnabis.

Per la seva banda, la mefedrona que només al Regne Unit o a Irlanda ja s'ha vinculat a la mort de 37 persones, s'adquereix en forma de pols o pastilles i es ven com a sals de bany o d'adob per a les plantes.

Espanya, el país on més cocaïna es consumeix

L'estudi també alerta que l'estat espanyol és el país europeu on més cocaïna es consumeix per habitant, per davant del Regne Unit i Itàlia. La tendència és que la cocaïna, segona droga més consumida a tot Europa, substitueixi a Espanya el consum d'amfetamines i èxtasi.

Segons l'estudi, la prevalença anual del consum de cocaïna a Espanya és del 3,1% entre la població de 15 a 64. Això, mentre al Regne Unit és del 2,4% i a Itàlia el 2,2% de la població, mentre que la mitjana a tota la UE és de l'1,2%, segons aquest òrgan independent de l'ONU.


Anar al contingut