Madrid

El govern central prepara retallades sense precedents i una transformació radical de la gestió dels serveis públics

L'endemà de fer-se públics els pitjors pronòstics en què l'Estat ha tancat el 2011 amb un dèficit del 8,51%, un 2,5% més del que Zapatero va pactar amb Brussel·les, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat al Senat que hi haurà una transformació radical de la gestió dels serveis públics. Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" que el govern espanyol aplicarà un nou paquet de retallades sense precedents.

RedaccióActualitzat
Un cop fetes públiques les dades sobre dèficit, la vicepresidenta ha dit: "Tenim el deure de reduir-lo". Per això, ha anunciat en una compareixença a la cambra alta uns pressupostos "austers, ajustats i realistes que no tindran res a veure amb el que s'ha vist fins ara".

En la mateixa línia, Sáenz de Santamaría ha precisat que es tracta d'uns números que "transformaran radicalment la forma de gestió dels recursos públics". I ho ha justificat: "Aquesta responsabilitat en la gestió és imprescindible per raons econòmiques, per raons d'ètica pública i per reforçar el respecte que tots hem de tenir als esforços dels contribuents".

En aquesta retallada de la despesa, també ha anunciat una reducció de les empreses públiques, que en una primera fase implica una disminució del 20%.

Alonso diu que Rajoy aplicarà més retallades que afectaran els serveis públics

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, que ha admès un forat gegantesc a les arques de l'administració pública, ha anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" que el govern espanyol aplicarà un nou paquet de retallades sense precedents. Els nous ajustos tocaran part de la cartera de serveis públics que avui el ciutadà té gratuïts en diverses àrees. "També en l'àmbit de sanitat", ha dit el portaveu del PP al Congrés. En aquest sentit, ha manifestat: "No és tant el copagament, nosaltres no hem considerat fins ara que fos eficaç i, per tant, no l'hem proposat". I és que, segons ha avançat: "Es vol fer una comissió al Congrés dels Diputats per estudiar el finançament de la sanitat". Ara bé, ha afegit: "Crec que s'han de prendre decisions aviat".

De fet, el govern de Rajoy decidirà i anunciarà el nou capítol de retallades al llarg d'aquest mes abans que es presentin els pressupostos per aquest 2012 el dia 30.

Unes declaracions que arriben poques hores després que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha subratllat que la desviació del dèficit públic anunciada per l'executiu de Mariano Rajoy dificulta el compliment dels objectius pressupostaris d'aquest any. Tot i això, ha reiterat el "compromís clar" de l'executiu amb l'ajustament pressupostari i la consolidació fiscal.

Segons Luis de Guindos, l'elevat dèficit, que ha qualificat de "significatiu", demostra que l'any passat no es van fer els deures. I és que el dèficit públic de l'estat espanyol es va disparar l'any passat fins al 8,51%. Aquesta xifra final se situa 2,5 punts per sobre dels objectius que Zapatero va pactar amb Brussel·les, segons va anunciar el Ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Això vol dir que els esforços per complir amb el 4,4% d'aquest any hauran de ser més grans, via retallades o impostos.

Dues terceres parts del desviament s'atribueix a les comunitats autònomes. Catalunya ocupa la sisena posició amb un dèficit que, en no comptar els 759 milions que ens deuen, s'eleva al 3,72% del PIB, un 0,78% per sobre de la mitjana autonòmica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut