Washington/Havana

L'alliberament de dos nord-americans i tres espies cubans precedeix l'acostament de relacions entre Cuba i els EUA

RedaccióActualitzat

Cuba i els Estats Units han tancat un intercanvi de presoners, pas previ a un apropament de les relacions diplomàtiques entre els dos estats després de 50 anys. L'acord ha estat anunciat pel president dels Estats Units, Barack Obama, i el president cubà, Raúl Castro, en dues rodes de premsa simultànies.

El govern cubà ha deixat en llibertat el contractista nord-americà Alan Gross, que complia condemna a l'illa des de fa cinc anys i que ja ha tornat als Estats Units, on s'ha reunit amb la seva família. Gross té 65 anys i va viatjar a l'illa amb l'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID). Va ser detingut el 2009 i catorze mesos després va ser condemnat a 15 anys de presó perquè, segons les autoritats de l'illa, va introduir equips d'alta tecnologia amb la intenció d'establir de manera il·legal el servei d'internet. La Casa Blanca assegura que Gross intentava proporcionar accés "sense censura" a internet a una petita comunitat religiosa jueva de Cuba.

A començament de desembre, en el cinquè aniversari de la detenció de Gross, Washington va advertir que aquest cas suposava un "impediment" perquè els dos estats mantinguessin relacions "més constructives". Alan Gross estava en una situació crítica i havia amenaçat de suïcidar-se si no recuperava la llibertat abans del seu pròxim aniversari, el maig del 2015.

Cuba ha al·legat "raons humanitàries" per al seu alliberament, però la realitat és que Gross ha sortit de la presó a canvi de tres agents cubans que estaven empresonats als EUA des de 1998. Es tracta de Gerardo Hernández, Ramón Labañino i Antonio Guerrero. Tots tres estan ja a l'illa, "com va prometre Fidel el juliol de 2001", segons ha explicat el president cubà Raúl Castro.

A més, Castro ha revelat que el seu govern alliberarà aviat un home d'origen cubà, del qual no ha dit el nom, que havia espiat per als EUA.

A banda d'Alan Gross, les autoritats cubanes han posat en llibertat un actiu de la Intel·ligència nord-americana que feia més de 20 anys que era a la presó. Barack Obama ho ha confirmat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut