Imatge d'arxiu de Carme Balcells
Imatge d'arxiu de Carme Balcells
Barcelona

L'agent literària Carme Balcells ven el seu arxiu per tres milions d'euros al Ministeri de Cultura

Un nou llegat artístic català, el de l'agent literària Carme Balcells, una de les més influents de la literatura iberoamericana, torna a escapolir-se de Catalunya. Balcells ha venut el seu arxiu al Ministeri de Cultura, com anteriorment ja va fer el fotògraf Agustí Centelles, per tres milions d'euros. Un preu, segons el ministeri, molt per sota del que es pagaria al mercat. Els documents de l'agència, que un darrere l'altre cobririen un trajecte de dos quilòmetres i mig, s'han traslladat a l'Arxiu General de l'Administració, situat a Alcalá de Henares.

Actualitzat
Els documents de l'arxiu de Carme Balcells, que inclou tota la història de l'agència que regenta des del 1954 fins a l'actualitat, estaven emmagatzemats a Barcelona i Cervera i inclouen manuscrits i documents de premis Nobel com Mario Vargas Llosa, Pablo Neruda, Gabriel García Márquez, Vicente Aleixandre i Camilo José Cela.

També hi ha treballs de diversos premis Cervantes i la correspondència d'aquests autors. A més, hi ha adquisicions que va fer la mateixa agent literària, com l'arxiu de l'escriptor nord-americà Paul Bowles.

Encara no s'ha decidit on s'ubicarà l'arxiu, però el més probable és que es quedi a Alcalá de Henares, on es vol fer un nou centre de documentació de l'Estat que vol agrupar altres arxius d'autors o editorials espanyoles.

Una de les clàusules de la venda que va firmar Balcells és que l'arxiu es mantingui unificat en un sol centre.

Anar al contingut