Estrasburg

L'adolescent pakistanesa Malala Yousafzai guanya el Premi Sàkharov del Parlament Europeu

L'adolescent pakistanesa ha estat guardonada amb el considerat Nobel de la Pau europeu per defensar el dret universal a l'educació. Malala Yousafzai, de 16 anys, és coneguda per haver plantat cara als talibans. Va ser víctima de la intransigència integrista en rebre un tret al cap. Malala es va recuperar i des d'aleshores no ha fet més que defensar els drets dels infants i de les dones per tot el món.

RedaccióActualitzat
L'adolescent pakistanesa Malala Yousafzai, de 16 anys, ha estat guardonada amb el Premi Sàkharov del Parlament Europeu, considerat el Nobel de la Pau europeu. Estrasburg ha concedit el guardó a la llibertat d'expressió a la jove per defensar el dret universal a l'educació. Els presidents dels grups polítics de l'Eurocambra han votat majoritàriament a favor de la seva candidatura en la conferència de presidents del PE i el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, ha fet l'anunci oficial a Estrasburg.

Víctima de l'integrisme talibà

Quan només tenia 13 anys, la jove, coneguda per haver plantat cara als talibans, va començar a escriure un blog per a la BBC on denunciava que, com ella, les nenes del nord-oest del seu país no podien anar a l'escola des que els talibans van aconseguir el control de la vall del riu Swat. Aquest activisme li va comportar greus problemes. El pitjor de tots, l'octubre de l'any passat, quan els talibans li van disparar un tret al cap i un altre al coll quan sortia d'una escola de Mingora, on s'havia desplaçat per poder anar precisament a l'escola. La van intervenir quirúrgicament i va ser traslladada a Londres per a la seva recuperació. Després de ser sotmesa a una dura rehabilitació i a una cirurgia reconstructora, va rebre l'alta tot just al gener.

Malala es va recuperar i des d'aleshores no ha fet més que defensar els drets dels infants i de les dones per tot el món i rebre premis de tota mena. A més, després d'haver presentat un llibre on explica la seva vida i les seves idees sobre com canviar el món, s'ha convertit en la candidata més jove a rebre el Premi Nobel de la Pau.

El seu cas va donar la volta al món. No és l'única víctima de la intransigència integrista, però ella i el seu incansable somriure s'han convertit en un referent per als 66 milions de nenes que, segons la Unesco, no poden anar a l'escola. En una entrevista a una cadena dels Estats Units, Malala es mostrava serena, amb les idees clares i reiterant que l'educació de les dones és de les coses que més temen els terroristes, ja que saben que són més poderoses que ells.

Ara la jove estudia al Regne Unit perquè continua amenaçada al seu país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut