Instant de la representació de "L'hort dels cirerers" al Romea. (Foto: hortdeslcirerers.com)
Instant de la representació de "L'hort dels cirerers" al Romea. (Foto: hortdeslcirerers.com)
Barcelona

L'adaptació de "L'hort dels cirerers" al Teatre Romea viola la llei antitabac perquè els actors fumen a l'escenari

El Teatre Romea té en cartellera l'obra d'Anton Txèkhov "L'hort dels cirerers". El text no només desafia un clàssic teatral rus sinó que entra en contradicció amb la llei del tabac espanyola. En aquesta adaptació de David Mamet, dirigida per Julio Manrique, els personatges fumen cigars i cigarretes. Els actors s'ho han pres al preu de la lletra i des de la platea arriba la flaire del tabac. El Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut coincideixen a destacar que això entra en contradicció amb la legislació. I no només un cop, sinó dos, ja que es fuma en un espai reservat i, a més, els actors són al seu lloc de treball.

Actualitzat
A "L'hort dels cirerers", escrita per Txèkhov el 1904, els personatges fumen cigars i cigarretes. En l'adaptació de David Mamet, aquesta pulsió es veu exagerada. El flamant director artístic del Teatre Romea, Julio Manrique, ha decidit ser fidel al text. Alguns dels actors fumen i no ho fan amb tabac d'atrezzo.

El realisme de l'obra xoca amb la llei antitabac espanyola. I ho fa doblement. Primer perquè es fuma en un espai públic tancat i segon perquè el teatre és el lloc de treball dels actors i la resta de l'equip de l'obra.

Segons informa l'agència EFE, un portaveu del Ministeri de Sanitat ha constatat la il·legalitat amb l'actual normativa de mesures preventives davant del tabaquisme. Des del Departament de Salut de la Generalitat, encarregat de l'aplicació de la llei a Catalunya, una altra portaveu ha coincidit a afirmar que en aquest cas predominaria la legislació antitabac vigent sobre altres consideracions artístiques, i que, si hi hagués alguna denúncia o es tingués coneixement que es fumés durant una obra, es procediria a obrir-li un expedient.

Un portaveu de la productora de l'obra, Focus, ha expressat a EFE la seva sorpresa pel fet que l'activitat teatral estigui també subjecta a la llei antitabac. Tot i això, explica que fins ara no hi ha hagut cap queixa per la presència del fum de tabac en els teatres i que, per això, la funció del Romea continuarà representant-se com fins ara.

El cert és que el fum del tabac no arriba a la platea, on amb prou feines arriba l'olor de les cigarretes i, una mica més potent, la d'algun cigar. A més, en l'obra de Txèkhov el tabac no té només un aspecte estètic sinó que s'incorpora en els diàlegs i ajuda a definir els personatges.
Anar al contingut