La xifra de dones mortes per violència de gènere aquest 2014 a Catalunya és la més alta dels últims 4 anys

La xifra de dones assassinades enguany és la més alta dels últims quatre anys

RedaccióActualitzat

Tenia 32 anys i una filla de 10. Dissabte va morir assassinada a mans del seu marit al domicili que tenien a Barcelona. Aquesta jove és l'última víctima de la violència de gènere a Catalunya. Darrere del drama de totes aquestes dones, hi ha també el dels seus fills. Des de principis d'any, 33 menors han perdut la seva mare.

Aquest dimarts es commemora el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Les dades mostren un increment de les morts a Catalunya. A casa nostra hi ha hagut un total de 14 víctimes mortals i s'ha superat la xifra dels darrers quatre anys. En el conjunt de l'Estat, en canvi, el nombre de casos és el més baix dels del 2010.

La majoria de les víctimes mortals eren de nacionalitat espanyola i tenien entre 43 i 54 anys. En sis dels casos hi havia denúncies prèvies i en un setè la policia havia actuat d'ofici. Tot i això, la justícia no havia ordenat cap mesura de protecció que estigués en vigor quan es van cometre els crims.

Des de principis d'any i només a Catalunya, gairebé 12.000 dones han estat ateses per situacions de violència de gènere. La policia alerta que han augmentat els casos de dones de més de 65 anys.

Però no totes denuncien. La policia ha registrat prop d'11.000 denúncies. El 40% han estat per lesions lleus o greus i per temptatives d'homicidi i un 45%, per violència psicològica com amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant o vexatori. La violència sexual suposa el 2% de les denúncies.

Aquest 2014, més de 4.700 homes han estat detinguts per la seva suposada relació amb casos de violència masclista i més de 1.000, per trencament de la seva condemna, principalment ordres d'allunyament.

L'acció educativa, però també la policial, és indispensable per acabar amb aquesta xacra social. La Policia Nacional ha anunciat la creació d'una nova unitat per assistir i protegir millor les víctimes de maltractaments, així com la revisió dels protocols actuals perquè siguin més efectius.

Segons ha explicar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, una de les novetats és que "per primer cop s'aglutinen sota la direcció d'un mateix òrgan policial la investigació i la protecció de les dones".

Precisament, diverses organitzacions socials han reclamat una millora de les mesures de protecció i prevenció. La llei de 2004 va suposar un "gran avenç", però avui, deu anys després, no hi ha tants motius per a l'optimisme pel nombre de dones assassinades i de menors orfes.

La justícia és un altre dels punts clau. Amnistia Internacional es mostra preocupada per l'augment destacat de l'arxivament de casos des de la creació dels jutjats de violència de gènere el 2005, davant la disminució de les denúncies i de les ordres de protecció, així com el descens de les condemnes. L'organització ho atribueix a les deficiències en les investigacions d'ofici, la falta de protecció adequada o els prejudicis als quals s'enfronten les víctimes quan decideixen denunciar.

Almenys 755 dones han mort a Espanya a mans de la seva parella o exparella en els últims 11 anys, quan es van començar a publicar les primeres estadístiques oficials. Totes les mesures, afirmen aquestes organitzacions, són poques per acabar amb aquest problema.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut