Barcelona

La pluja, el vent i la neu provoquen problemes arreu del país

La pluja ha tornat amb força. El pla Inuncat ja ha estat desactivat però el Neucat continua a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Els bombers han fet més de 500 sortides a causa del temporal de vent i pluja. Les zones més afectades han estat les comarques del sud del país, on s'han registrat camins tallats, arbres caiguts i baixos inundats. Al Baix Camp s'hi ha pogut veure un esclafit, un fenomen meteorològic similar a un breu tornado. A Salou, on s'ha demanat la declaració de zona catastròfica, una dona ha resultat ferida en un càmping després que la ventada ha arrossegat la seva caravana. A Montserrat, una esllavissada de pedres ha obligat a interrompre el servei del tren cremallera.

Actualitzat
Les precipitacions han tornat amb ganes aquest diumenge a Catalunya. Després que la borrasca va donar una petita treva dissabte a la tarda, els aiguats han tornat de nit i matinada. Les zones més afectades han estat les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp i el Tarragonès, en especial les poblacions de Reus, Salou, Cambrils i Cabra del Camp. Els bombers han fet més de 500 sortides a causa del temporal de vent i pluja. Només entre les quatre i les sis de la matinada hi ha hagut més d'un centenar de trucades al telèfon d'emergències, el 112.

Al Baix Camp, cap a dos quarts de cinc hi ha hagut un esclafit, terme conegut en anglès com a "microburst", un fenomen meteorològic de curta durada que implica una baixada brusca de la pressió i un augment també brusc de la intensitat del vent i la pluja. El petit tornado, que ha passat per Salou, ha continuat després terra endins seguint el barranc de Barenys.

Els efectes de l'esclafit han arribat a la mateixa capital de la comarca, Reus, on els serveis d'emergències s'han vist desbordats pel fenomen. Baixos inundats i arbres caiguts han estat els principals danys que ha causat el petit tornado. Entre les quatre i les sis de la matinada, els Bombers de la Generalitat han atès fins a 85 emergències, 70 de les quals han estat al Baix Camp i el Tarragonès.

L'esclafit també ha afectat una urbanització de Cabra del Camp, a l'Alt Camp, on s'han registrat nombrosos danys materials tot i que ningú ha resultat ferit. A Salou han volat teulades, com per exemple a la casa del carrer del Sol número 61, on el vent ha arrencat una part del sostre. En aquest carrer, la majoria d'habitatges ha patit desperfectes. Els vents, de fins a 160 quilòmetres per hora, han bolcat algunes caravanes que estaven instal·lades al càmping Sangulí de la mateixa població. Una dona s'ha fet una fractura en un braç quan una ràfega s'ha endut la seva rulot. El temporal ha arrasat el camp municipal de futbol i ha colpejat amb força el passeig marítim entre Salou i Vilafortuny. La ciutat ja ha demanat la declaració de zona catastròfica.

Al llarg de la nit hi ha hagut talls a la xarxa viària. A hores d'ara ja s'ha restablert el trànsit a totes les carreteres principals, però a Cambrils continuen tallats alguns camins propers a rieres. En aquesta ciutat, el vent ha provocat alguns danys a teulades i a les caravanes dels càmpings.

La circulació ferroviària ha estat tallada a Salou fins a quarts de vuit del matí a causa dels arbres caiguts. Ara ja s'han netejat les vies i s'ha restablert la circulació. Per la seva banda, la companyia elèctrica Fecsa ha informat de diversos talls de subministrament a les ciutats de Tarragona, el Vendrell, Almoster i el Palau d'Anglesola, tot i que encara no s'ha pogut quantificar el nombre d'abonats que s'han quedat sense llum.

Sense tren cremallera ni focs artificials

El temporal també s'ha notat més enllà del Camp de Tarragona. A Montserrat, al Bages, una esllavissada de pedres i fang ha interromput aquest diumenge el servei del tren cremallera que s'enfila fins al monestir. L'allau s'ha produït de matinada, a causa de la pluja, a la zona de les Guilleumes, i ha malmès la catenària. Això ha provocat que el primer comboi del matí ja no hagi pogut circular i l'enllaç entre Monistrol i l'abadia s'ha fet amb autocars. Segons han informat fonts del cremallera, no es preveu que es pugui restablir el servei fins dimarts vinent, com a mínim.

El mal temps ha obligat l'Ajuntament de Girona a suspendre el tradicional castell de focs que havia d'acomiadar els deu dies de fires i festes de Sant Narcís. La pluja no ha permès a l'empresa Igual muntar la pirotècnia en condicions i s'ha optat per cancel·lar l'esdeveniment.

Neucat al Pirineu de Lleida i a Andorra

El Centre d'Emergències de Catalunya ha activat el pla Neucat pel risc de nevades intenses a les comarques de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. La nevada és especialment forta a les muntanyes araneses on ja s'acumula prop d'un metre de neu en cotes altes. La previsió és que al Pirineu de Lleida es puguin acumular més de 20 centímetres de neu i la cota baixi fins als 600 o 800 metres. A Andorra també s'ha activat l'alerta per risc d'allaus i per por que pugui augmentar el cabal dels rius.

El conseller de Turisme de la Vall d'Aran, Juan Antonio Serrano, comenta que la nevada s'ha avançat uns 20 dies respecte al calendari habitual i això pot beneficiar l'inici de la temporada d'esquí. La neu també està provocant dificultats per circular. Les cadenes són obligatòries en algunes vies araneses i el túnel de Vielha ha quedat restringit al pas de camions durant bona part del matí.

La pluja també ha provocat una esllavissada de pedres a la C-13 a Llavorsí. A les comarques de la plana els bombers també han hagut de fer una quarantena de sortides per inundacions i el cabal del Segre ha pujat de forma destacable al seu pas per la capital del Segrià. El cabal d'aquest últim, per exemple, arriba als 400 metres cúbics per segon, al pas per Organyà. Una aigua que va a parar al Pantà d'Oliana, que en els últims dos dies ha passat del 50% fins al 67% de la seva capacitat. La crescuda del Segre ha provocat que els Mossos hagin tallat el Camí Vell que va de la Seu a Arfa, una carretera que ja va quedar feta malbé pel desbordament del riu, ara fa mig any.

El Servei Meteorològic de Catalunya avisa que s'esperen vents intensos, mar alterada i temperatures fresques els pròxims dies. El vent bufarà amb intensitat, amb força 4-6 i algunes ratxes de fins a 7, i la mar estarà alterada, amb maror i maregassa i onades de 2 a 3 metres. De fet, el port de Palma de Mallorca ha estat tres hores tancat per les fortes ràfegues de vent.

Amb aquesta situació, Protecció Civil recomana als vehicles que redueixin la velocitat i extremin les precaucions. També es desaconsella travessar amb el cotxe trams inundats on no se sàpiga què hi pot haver sota l'aigua. Per als conductors que circulin a prop del mar, es recomana allunyar-se de la platja, ja que es poden veure afectats per l'onatge.

Un primer episodi intens

Les pluges ja van descarregar amb força aquest divendres a la nit i matinada de dissabte en alguns punts de l'interior com Queralbs, al Ripollès, on van caure 132 litres per metre quadrat. En alguns indrets del Berguedà, els ruixats també van superar els 100 litres per metre quadrat, mentre que en punts d'alta muntanya, com a Espot o Port del Comte, la precipitació en forma de neu va deixar 152 i 143 litres respectivament.

A les comarques de Girona i Tarragona les pluges van ser menys importants, però destaquen registres com els 45 litres per metre quadrat a Cadaqués, Torroella de Montgrí o la Bisbal d'Empordà. Al sud, Constantí, amb 35 litres, va ser la ciutat que més aigua va rebre. Dissabte al matí la situació va millorar, amb pluges concentrades només a l'est de Girona. La treva, però, només ha durat unes hores.

De cara als dies vinents, però, continuarà la inestabilitat i les temperatures fresques.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut