Unes bosses amb la imatge de la llibreria Ona.
La llibreria Ona torna amb el mateix esperit.
Barcelona

Canvis en el mapa de les llibreries a Barcelona

En les últimes setmanes han obert tres llibreries noves a Barcelona, una de les quals és Ona, que torna a Gràcia. Però al mateix temps n'han tancat, o ho faran aviat, d'altres d'històriques.

RedaccióActualitzat

La històrica llibreria Ona de Barcelona reobre aquest dimecres 30 d'octubre, tres anys després que hagués de tancar per problemes econòmics.

La llibreria, que va ser un dels símbols de la difusió dels llibres en català, manté el mateix esperit, tot i que en un espai molt més reduït, al barri de Gràcia, al carrer Gran de Gràcia, 217.

La responsable d'Ona, Montserrat Úbeda, ha explicat que el projecte "és un somni de tots, no només meu, de tornar a obrir, sinó col·lectiu. Tota la gent amb qui he parlat està molt esperançada que podrà entrar i trobar una paret de poesia catalana, o de traduccions. Que ara, en el món que estem vivint, a Barcelona sobretot, no tant a comarques, és molt difícil trobar llibre en català.

Canvis en el mapa de les llibreries

La reobertura d'Ona és un exemple dels canvis que viu els últims mesos el sector a Barcelona. Només en les últimes setmanes han obert més llibreries a Barcelona, com l'Espai Literari, també a Gràcia, especialitzada en editorials petites i autors per descobrir. I diumenge passat també va obrir al Poblenou la llibreria No Llegiu.

Al mateix temps, però, també n'han tancat d'històriques, com la Platón, al carrer Balmes, o la Canuda, que tancarà el mes que ve.

Incertesa sobre el futur de Documenta

Mentrestant, la llibreria Documenta també es planteja el seu futur, ja que el seu contracte de lloguer expira el juliol del 2014. Però el seu propietari, Josep Cots, considera lògic que es visquin canvis, a causa de la crisi i del relleu generacional. Hi treu ferro, però aconsella que per ser forts cal anar cap a la màxima professionalització.

"El que s'ha de fer, crec jo, és tenir una idea clara del que vols vendre. I no ser oportunista tonto. Si jo tinc una llibreria d'això, per què he de vendre allò? S'ha de tenir un projecte de llibreria clara: la professionalitat, saber de què et parlen quan et demanen un llibre. Per què? Perquè és el tema que domines", ha considerat.

Cots creu que el que passa a les llibreries és un exemple del que viu tot el petit comerç.

 

Anar al contingut