Barcelona

La llevantada ensorra un tram de la Rambla a Figueres i deixa una desapareguda

La falta de llum obliga els Bombers a suspendre la recerca de la dona desapareguda

RedaccióActualitzat

Comença a remetre el capítol de llevantada que ha afectat Catalunya les últimes hores i que no tenia una intensitat similar des de feia 20 anys. Els efectes, però, han escombrat Catalunya hi han deixat des de divendres imatges desoladores, rieres desbordades, rius a vessar, baixos inundats i nombrosos danys materials. A Montagut, a la Garrotxa, hi ha una noia desapareguda que ha caigut a la riera de Llierca.

Les intenses pluges han afectat principalment les comarques de Girona, on els rius han augmentat el seu cabal per damunt de les cotes habituals.

Des de l'inici de l'episodi de pluges i ventada, divendres a la matinada, el telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 2.062 trucades. Els bombers han atès més de 500 avisos des del vespre de dissabte, la majoria concentrats a Girona i l'Alt Empordà.

La previsió apunta que l'episodi s'allargarà a la matinada. Protecció Civil demana a la ciutadania que respecti les recomanacions i eviti travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d'aigua. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, demana precaució perquè "la llevantada no amainarà fins a la matinada".

Desapareguda a la riera de Llierca

A Montagut i Oix, a la Garrotxa, hi ha una dona despareguda. El dispositiu especial de rescat, format per efectius del Grup de Suport d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, Mossos i una ambulància, ha quedat suspès fins aquest dilluns, a causa del temporal i de la falta de llum. Els treballs de rescat es reprendran amb l'ajuda d'un helicòpter.

La desapareguda és una veïna de Girona de 20 anys, que havia sortit a fer una excursió amb tres persones més. Cap a les dues del migdia, tots quatre han caigut al riu Llierca, enmig del temporal de pluja i vent. Els altres tres excursionistes han pogut sortir-ne, però la força del cabal del riu ha arrossegat la noia. Un dels amics és qui ha donat l'avís a emergències.

Preocupació pel cabal dels rius

La situació de risc per desbordament de rius i rieres s'estén a totes les comarques de Girona, perquè ha continuat plovent a les capçaleres i més avall també. La llevantada, per la seva banda, dificulta l'entrada dels cabals al mar.  

L'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, ha informat que els cabals dels rius Fluvià, Ter, Cardener i Siurana són els que comporten més risc. El Congost, l'Anoia, el Tordera, el Francolí i el Foix baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat. Si les pluges persisteixen, hi pot haver inundacions a les zones pròximes de les lleres.

Pel que fa a la resta del país, preocupa també la Catalunya central per l'augment del cabal del Llobregat, que baixa molt ple fins a l'Anoia.

La zona de Figueres, la més afectada

Segons fonts de Protecció Civil, hi ha zones inundades, sobretot a causa del desbordament de la riera que travessa Figueres, la riera de Galligants, que ha fet molt complicat l'accés a la ciutat des de diversos punts durant el matí.

L'Ajuntament ha habilitat un pavelló, juntament amb la Creu Roja, per donar aixopluc els que s'han trobat amb problemes per entrar amb cotxe a la ciutat. També han anat al pavelló les persones que eren a la zona d'oci de Figueres quan han tancat els locals nocturns.

Les zones més afectades per l'acumulació d'aigua són el barri de la Marca de l'Ham i el sector dels Moragues.

Alguns veïns dels nuclis de població de Vilatenim i les Moragues poden ser desallotjats de les seves vivendes per evitar més afectacions amb les pluges que es preveu que caiguin en les pròximes hores. Aquestes zones estan situades a poca alçada respecte al nivell del mar i es tem que hi hagi més inundacions.

Aquest matí, dues dotacions dels Bombers s'han desplaçat amb una autoescala i un camió a la Vall d'en Bas, juntament amb efectius dels Mossos d'Esquadra, per desallotjar, com a mesura preventiva, un total de 12 infants i 5 monitors  d'una casa de colònies per l'acumulació d'aigua.

Ensorrament a la Rambla de Figueres

El desbordament de la riera ha provocat que s'ensorri un tram de la Rambla de Figueres d'uns 10 metres. L'enfonsament ha fet caure dos arbres centenaris, que s'han retirat amb una grua, i ha afectat algunes casetes de fusta de la fira de Nadal.

L'esvoranc s'ha produït per la caiguda d'un mur de contenció de la riera. L'Ajuntament ja ha decidit iniciar d'urgència les tasques per reforçar el mur i la calçada de la Rambla.

Els treballs consistiran a reforçar el tram del carrer afectat i és possible que s'allarguin durant els propers dies. El conseller de Territori, Santi Vila, ha enviat un missatge de tranquil·litat als veïns. Assegura que les obres garantiran la seva seguretat.

La riera passa soterrada a la Rambla de Figueres des de l'any 1917, però no fa gaires anys s'hi han fet obres de reforçament i manteniment de l'estructura.

Figueres estudia demanar la declaració de zona catastròfica per l'aiguat.

Dos mossos escapen d'una riuada

Dos agents dels Mossos d'Esquadra de Figueres que controlaven el cabal de la riera de Vilamalla, a l'Alt Empordà, han estat sorpresos per la crescuda sobtada del cabal quan anaven amb el vehicle policial.

El sistema elèctric del vehicle s'ha espatllat, cosa que ha impedit als policies obrir les portes i han hagut de sortir tirotejant un dels vidres del cotxe.

Accessos viaris tallats

Les inundacions i les esllavissades han deixat diverses carreteres tallades, especialment a la demarcació de Girona.

L'AP-7 s'ha reobert a mig matí, després d'estar unes cinc hores tallada per inundacions en sentit sud a l'alçada de Figueres. Els vehicles es desviaven per la sortida 3 (Figueres Nord) per continuar en direcció Barcelona.

La circulació viària és molt complicada a l'Alt Empordà, especialment als voltants de Figueres, on la llevantada ha deixat fins a 5 carreteres negades. La informació actualitzada del trànsit es pot consultar a la web de la Generalitat.

Rècord de precipitació als Ports

Al Baix Ebre, on dissabte van arribar a acumulacions de precipitació rècord, concretament al Mont Caro, als Ports de Beseit, la situació està sota control, segons Protecció Civil, amb una estricta vigilància a tots els barrancs i zones inundables de Tortosa.

A les comarques de l'Ebre on s'ha registrat més acumulació de pluja. Al massís dels Ports han batut rècord amb més de 400 litres acumulats en els tres dies de llevantada.

Lleida tanca els accessos al marge dret de la canalització del riu Segre com a mesura de precaució davant l'increment del cabal del riu per les pluges de les darreres hores.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut