Barcelona

El TSJC declara il·legals dos parcs eòlics construïts en sòl rústic i obre la porta a invalidar desenes de centrals

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat il·legals des del punt de vista urbanístic els parcs eòlics de la serra del Tallat, a les Garrigues, i de la serra de Vilobí, a la Conca de Barberà en considerar que s'han de fer en sòl urbanitzable. Les sentències deneguen el permís a les centrals en considerar que no s'haurien d'haver construït en sòl rústic i obren la porta a recórrer contra desenes d'altres instal·lacions. Això, després que el grup ecologista Ipcena va denunciar el Departament de Treball i Indústria i l'empresa Acciona Energía en considerar que aquests dos parcs no comptaven amb prou suport ciutadà i feien malbé l'entorn. La Generalitat ha presentat un recurs contra la sentència.

Actualitzat
La sentència afirma que l'emplaçament d'aquests parcs és incompatible amb el planejament urbanístic, segons ha explicat l'advocada de l'entitat ecologista Ipcena, Elena Moreno. La resolució judicial ha estat esperada amb interès per la majoria de les plataformes contràries a les centrals, ja que fins al 90% de les centrals estan sobre sòl rústic, segons ha afirmar l'advocat ambientalista Albert Calduch, que representa diversos d'aquestes col·lectius.

La Generalitat, que ja ha presentat recurs de cassació, entén que la sentència no qüestiona en cap cas la legalitat de les autoritzacions de la Direcció General d'Energia. Els parcs eòlics poden continuar l'activitat mentre la sentència no sigui ferma.
Anar al contingut