Buenos Aires

La justícia argentina reclama la detenció de quatre policies espanyols durant el franquisme per tortures

La justícia argentina ha emès una ordre de detenció internacional contra quatre membres dels cossos de seguretat espanyols presumptament implicats en casos de repressió i tortures durant la dictadura franquista. La magistrada ha actuat després que, el maig, Amnistia Internacional li va fer arribar la documentació relativa a les presumptes tortures.

RedaccióActualitzat
La justícia argentina ha emès una ordre de detenció internacional contra quatre membres dels cossos de seguretat espanyols presumptament implicats en casos de repressió i tortures durant la dictadura franquista. La jutge argentina María Servini ha decretat l'ordre de detenció després que, al maig, Amnistia Internacional li va fer arribar la documentació relativa a les presumptes tortures.

Reclama la detenció i extradició a l'Argentina dels quatre homes, inclosos en els processos contra el franquisme que va obrir Baltasar Garzón quan estava a l'Audiència Nacional.

Entre els acusats hi ha Juan Antonio González Pacheco, conegut per "Billy el Niño", denunciat per tortures salvatges, i Jesús Muñecas, un guàrdia civil que va participar en el 23- F també assenyalat com a torturador.

Els promotors de la querella s'han mostrat molt satisfets de la decisió judicial, però preveuen que el govern espanyol posarà traves al procés. Les víctimes del franquisme ho consideren una victòria històrica.

A la llista d'extradició hi apareixen:

Jesús Muñecas Aguilar, capità de la Guàrdia Civil. Va ser condemnat a cinc anys de presó per rebel·lió militar i va ser expulsat del cos per la seva participació en el cop d'estat del 23-F.

Celso Galván Abascal. Va ser inspector de la Brigada Politicosocial durant la dictadura franquista i escorta de Franco. Va ser absolt de l'assassinat de l'estudiant Enrique Ruano, el 1969.

José Ignacio Giralte González. Va ser també membre de la Brigada Politicosocial i comissari del Cos Nacional de Policia. El seu nom apareix en almenys quatre querelles presentades a l'Argentina, associades a tortures de membres del moviment d'estudiants.

Juan Antonio González Pacheco, àlies "Billy el Niño". Apareix en fins a disset querelles del franquisme per delictes de tortures. Va ser citat a declarar en els processos per l'assassinat dels advocats d'Atocha i en judicis relacionats amb grups paramilitars antiterroristes i també per maltractament. Es va beneficiar de la Llei d'Amnistia del 1977.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut