La internet del futur ens permetrà viure més i millor però sense privacitat

El repte de la jornada inaugural del congrés BDigital que s'ha obert a Barcelona per onzena vegada no era gens fàcil: traçar un mapa comprensible de la internet del futur. La missió anava a càrrec de Michio Kaku, un catedràtic de física nord-americà, fills de pares japonesos, que s'ha donat a conèixer arreu del món gràcies als seus "best-sellers" i programes de televisió.
janquim / Barcelona

La internet del futur ens permetrà viure més i millor però sense privacitat

El repte de la jornada inaugural del congrés BDigital que s'ha obert a Barcelona per onzena vegada no era gens fàcil: traçar un mapa comprensible de la internet del futur. La missió anava a càrrec de Michio Kaku, un catedràtic de física nord-americà, fills de pares japonesos, que s'ha donat a conèixer arreu del món gràcies als seus "best-sellers" i programes de televisió.
Actualitzat
El resum del panorama que Michio Kaku ha dibuixat corre el risc de ser massa elaborat i amagar entre les frases tots els missatges que aquest catedràtic californià ha llançat a l'auditori del CaixaForum de Barcelona. Per això potser tingui més sentit enllaçar, sense gaires comentaris que hi interfereixin, uns quants traços del paisatge que s'ha encarregat de pintar davant d'unes tres-centes cinquanta persones.

Algunes de les idees que ha exposat semblen fruit de la imaginació literària, però el mateix Kaku ha deixat clar que només ha esmentat tecnologies que ja existeixen, creacions que es troben en etapes encara inicials però que ja apunten cap a una direcció concreta. Per això no ha temut que se'l prengués per un xarlatà quan s'ha referit a la telepatia o la invisibilitat.  

Vet aquí unes quantes de les seves "prediccions".

Traducció simultània


Durem unes ulleres que ens permetran accedir a la informació de les persones que estiguem veient. S'haurà acabat això de preguntar: "Em pots recordar com et dius?". Tindrem les biografies de tothom a la nostra vista mentre donem la mà a algú. Encara més: si aquesta persona parla una llengua diferent de la nostra, com que durem micròfon connectat a la xarxa i uns audiòfons per rebre informació, gaudirem de la traducció simultània robotitzada, sense cap d'aquests intèrprets que els polítics solen tenir ben a prop.

En comptes d'ulleres, la mateixa informació la tindrem a les lents de contacte. Com ho ha dit ell, "fent l'ullet accedirem a internet".

Veure el passat

La realitat augmentada, que encara es troba als seus inicis, permetrà simular espais en tres dimensions fins a extrems que encara no podem recrear. Com a mínim, serà possible caminar per les runes del Coloseu romà mentre observem un paisatge reconstruït virtualment que ens farà entendre com era de debò el mateix lloc fa vint segles.

Els arquitectes podran redissenyar els espais de forma virtual, movent amb les mans els objectes virtuals, de la mateixa manera que es podran crear escultures i dur a terme altres activitats que incorporin la idea de traslladar les idees del pensament a un espai inexistent. Redecorar la casa i tot d'altres accions que es veuran transformades per la realitat augmentada sembla que hauran de transformar la nostra manera de veure el món, entre altres raons perquè el passat i el futur predit es podran incrustar en el nostre present amb molta facilitat.

Podrem veure-hi a través dels objectes perquè disposarem càmeres arreu. Per què limitar en la conducció la visibilitat als miralls retrovisors quan podem tenir una vista de 360 graus? Així serà, segons Kaku en un futur que no va més enllà de les dues pròximes dècades.

Parlar amb la paret


Un dels moments més intensos de la seva intervenció l'ha suscitat la seva visió sobre el paper de parets. En comptes d'empaperar sense cap més intenció, Kaku ens anuncia uns murs casolans amb tot de transistors i microxips que convertiran l'envà de la sala d'estar en un gran ordinador des d'on podrem connectar-nos amb la gent, prendre decisions, treballar i mirar una pel·lícula... amb el petit detall que en la nostra versió de "Casablanca", els protagonistes tindran el nostre rostre o el de les persones que convidem a seure davant del nostre mur privat.

Hi haurà xips a les carreteres per monitorar el trànsit i evitar accidents. Per si de cas això no fos prou, els cotxes aniran guiats per GPS i no caldrà que els conduïm. De manera que es reduiran els accidents.

Anàlisis instantànies

En el seu quadre del futur, la salut també millora de forma notable. Sobretot perquè la prevenció serà més simple. La seva suposició és que de matí, quan ens llevem, el mirall del bany reconeixerà en l'alè materials per a l'analítica diària, i quan fem servir el receptacle que en aquest futur rebi les nostres dejeccions, una anàlisi immediata ens podrà anticipar qualsevol malaltia previsible, fins i tot un càncer abans que aparegui el tumor. En tot cas, com que de tant en tant ens prendrem unes píndoles robòtiques amb càmeres que ens revisaran l'esòfag i l'estómac a més dels budells, ja estarem acostumats a saber dels nostres mals amb molta més anticipació que no ho detectem ara mateix.

Potser sembli una mena de somni però Kaku s'ha preocupat de recordar-nos que tot això ja es troba en fase d'experimentació i en alguns casos forma part de la realitat exitosa dels progressos científics.

Continua llegint

NOTÍCIES RELACIONADES