Madrid

La inflació es modera dues dècimes a l'agost, fins al 4,9%, gràcies a la baixada del preu del petroli

L'índex de preus al consum ha baixat dues dècimes a l'agost, i la taxa interanual s'ha situat en el 4,9%, quatre dècimes menys que al juliol, segons dades que ha donat a conèixer l'Institut Nacional d'Estadística. La moderació del preu del petroli ha donat una treva als preus, especialment als del transport, que han baixat un 2,3%. Les rebaixes també han contribuït a la baixada que ha experimentat la roba i el calçat, una baixada del 0,7%. A Catalunya els preus també han baixat dues dècimes, i la taxa interanual se situa en el 4,8%.

Actualitzat

Després de quatre mesos seguits de pujades, la disminució del preu del petroli, que ha estat d'un 15% l'últim mes, ha fet baixar els preus dues dècimes el mes d'agost passat, tant a Catalunya com al conjunt de l'estat espanyol, amb la qual cosa la taxa interanual se situa en el 4,8% i 4,9%, respectivament, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

A banda del petroli, també hi han ajudat, a la moderació de l'IPC, el descens dels preus del transport, que han baixat un 2,3%, i les rebaixes, amb una caiguda d'un 0,7% del vestit i del calçat. El mes passat, en canvi, van pujar els preus de l'oci, la cultura i l'hostaleria fruit de l'increment dels viatges organitzats.

Tot i el descens, però, la inflació encara està lluny de l'objectiu per al 2008, el 2%, i és 2,7 punts superior a la de l'agost del 2007, quan els preus es van situar en el 2,2%. La inflació subjacent, que exclou de l'índex general els preus dels carburants i els aliments frescos, ha augmentat tres dècimes, de manera que la taxa interanual s'ha situat en el 3,5%.

Baixada "molt significativa"

El Ministeri d'Economia ja ha reaccionat a l'anunci assegurant que l'evolució interanual de la inflació mostra una disminució "molt significativa". El departament de Pedro Solbes ha atribuït pràcticament tot el descens a la moderació del preu del petroli. Concretament, de les quatre dècimes menys respecte del mes de juliol passat, consideren que 3,5 es deuen a la moderació del cru, que ja es cotitza a 100 dòlars per barril de Brent.

La previsió del govern espanyol, tal com va reiterar en la seva compareixença al Congrés el president José Luis Rodríguez Zapatero, precisament per donar explicacions de la situació econòmica, és acabar l'any per sota del 4% si es manté aquesta tendència a la baixa del cru.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut