janquim / Barcelona

La indústria tecnològica aporta solucions a l'atenció sanitària

Seguiment i monitoratge de malalts crònics, activació d'alarmes en cas de necessitat, aparells que emmagatzemen i transporten la informació amb més rapidesa i projectes de recerca que posen en comú el pacient i els aspectes socials de la seva malaltia. Un centenar d'empreses i institucions presenten a Barcelona les seves propostes per contribuir a la digitalització de la salut.

Actualitzat
Prop d'un centenar d'empreses participen en aquesta petita fira de la salut digital, encapçalades pels gegants de la informàtica i l'electrònica com Microsoft, Siemens o Indra. Aquesta empresa espanyola, un dels líders en la implantació de les receptes electròniques i en les solucions per a l'enviament d'imatges mèdiques que estalviïn trasllats als pacients, prova en fase pilot un nou servei per a diabètics que serveix instruccions sobre el consum dels medicaments prescrits, guies de nutrició i seguiment dels hàbits.

Al costat d'aquesta empresa, que té 700 dels seus 22.000 empleats en la divisió de salut, es poden conèixer altres propostes de pressupost més modest però que, amb la mateixa ambició, posen en relleu l'esforç de molts investigadors per acostar les noves tecnologies a la vida quotidiana dels pacients.

Aquest és el cas del projecte que la fundació catalana i2cat té en marxa amb una associació de familiars i malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat. Ara mateix, els prototipus només es troben en quinze llars, però els resultats són molt positius, segons explica Josep Colomé, un dels responsables d'aquesta entitat. Una pantalla amb un programa de creació propi permet a aquestes persones activitats adequades a l'ensinistrament de la memòria al mateix temps que els manté en contacte amb l'assistent social i els recorda les seves obligacions diàries de medicació i hàbits. A més, ajuda la família a trobar suport quan els calgui. Compartint un discret lloc a l'exposició, el centre de recerca biomèdica de la UPC, el Creb, presenta algunes de les innovacions que han desenvolupat, com ara un sistema d'il·luminació intel·ligent per a les sales d'operacions que calcula els moviments del personal present i evita cap mena d'ombra o aparells per a la rehabilitació de la marxa que s'adapten a l'esforç del pacient que intenta recuperar el moviment de les cames.

Des de casa fins al metge


La cooperativa basca Saludnova ja fa un any que ha posat en marxa un kit per a malalts crònics, que fan servir a l'Hospital Donosti de Sant Sebastià, i que amb un mòbil adaptat a aquesta necessitat poden enviar dades sobre el seu pols, la pressió arterial o la ingesta de la medicació assignada, a la vegada que reben avisos diversos, de manera que si les dades ho requereixen l'alarma s'activa de forma automàtica en l'aparell que controla el metge.

L'exposició, que complementa les sessions amb ponències a les quals assisteixen uns tres mil experts d'arreu del món, combina les propostes de caràcter públic amb les aportacions de la indústria sectorial, que intenta adaptar-se a les demandes de l'atenció sanitària. Pel que fa als sistemes públics, ocupen un lloc destacat els estands de la Comissió Europea i del govern espanyol, al costat de l'"speakers corner" que ha organitzat TICSalut, la fundació catalana que promou l'adopció de les noves tecnologies en el sistema de salut. En aquest espai, es presenten cada dia diversos casos d'èxit, com les pràctiques de "teledermatologia" de l'Hospital de l'Esperança o la millora dels sistemes d'informació que han dut a terme a l'Hospital de Badalona i al de Sant Pau de Barcelona.

Només per a joves

Entre les accions del servei públic, els assistents s'han mostrat interessats per l'explicació que el govern suec trasllada als socis europeus. En aquest país, on més del 80% de les receptes ja es prescriuen de forma electrònica, ha tingut fortuna una oferta d'atenció als joves, perquè puguin trobar consell i informació de manera confidencial sobre sexualitat, nutrició i altres qüestions relacionades amb aquest grup d'edat. Grups de joves participen en el desenvolupament del servei, amb aportacions que provenen del seu coneixement directe de les seves necessitats.

Entre les propostes que arriben del sector privat, serveix d'exemple el sistema que Oneview aplica a diversos hospitals irlandesos on una sola pantalla serveix per entrar i enviar la informació sobre l'estat del pacient i també per permetre a aquesta persona ingressada en un centre sanitari l'accés a internet i a opcions d'entreteniment. Els autors del programari expliquen que s'adapta a qualsevol maquinari i subratllen els beneficis d'eficiència interna dels hospitals.

Sigui com sigui, desenes d'empreses i institucions comparteixen a Barcelona les seves creacions i voluntats perquè els serveis sanitaris incorporin els avantatges de les noves tecnologies de la manera més ràpida i eficaç possible.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut