Madrid

La imputació de la infanta Cristina esdevé la pitjor crisi de la monarquia des de la seva restauració

Pocs imaginaven que el matrimoni de la segona filla del rei, amb una vida pròpia a Barcelona allunyada de la cort i del soroll de Madrid, acabaria generant la pitjor crisi sobre la monarquia des de la seva reinstauració.

TV3Actualitzat

Pocs imaginaven que el matrimoni de la infanta Cristina, amb una vida pròpia a Barcelona allunyada de la cort i del soroll de Madrid, acabaria generant la pitjor crisi sobre la monarquia des de la seva reinstauració.

Sembla que finalment hauria estat el mateix rei Joan Carles qui hauria decidit fa unes setmanes que la infanta havia d'anar a declarar com més aviat millor per fer net i acabar amb el que el secretari de la Casa del Rei havia definit, de forma ben explícita, com un "martiri".

Només saber-se la imputació, els dos advocats de Cristina de Borbó, Miquel Roca i Jesús María Silva, apuntaven estratègies de defensa ben diferents. Es tractava d'evitar el desgast que va suposar el recurs a la primera imputació i allunyar la imatge de sobreprotecció de la infanta. És per això que, a l'entorn de La Zarzuela, van causar malestar les paraules de l'advocat de la filla del rei presentant Cristina com una víctima de l'amor.

Qüestió d'Estat

L'"operació Cristina" va passar a ser una qüestió d'Estat, en què la Fiscalia i l'Agència Tributària han actuat coordinadament per tombar l'acusació penal, i el fiscal demana 600.000 euros de responsabilitat civil a la infanta.

L'objectiu és demostrar que s'actua amb la llei a la mà i sense favoritismes però que la infanta no ha comès cap delicte penal, una tesi a la qual s'ha sumat el poder polític. Les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també han anat en aquesta direcció.

El malson de Nóos

L'estructura de Nóos plana sobre la Casa del Rei des de l'any 2011. El secretari de les infantes, Carlos García Revenga, també està imputat i l'assessor jurídic, el comte de Fontao, ha hagut de declarar.

A remolc d'aquests esdeveniments judicials, Urdangarin i la infanta Cristina ha estat apartats dels actes oficials i el rei ha hagut de fer-hi alguna referència en el seu discurs de Nadal. La vida familiar també se n'hauria vist ressentida per les reticències de la reina a apartar Cristina i Iñaki de la família amb gestos ben explícits.

L'últim gest de la Casa del Rei, aquesta mateixa setmana, ha estat la publicació a la web de les seves despeses i l'assignació de sous per primer cop a Sofia i a la princesa Letícia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut