Antàrtida

La gran barrera de gel Wilkins a l'Antàrtida està a punt d'enfonsar-se

La gran barrera de gel antàrtic coneguda amb el nom de Wilkins està a punt d'enfonsar-se, segons han denunciat un grup de científics britànics que treballa a la zona. Aquesta extensió de gel, que sobresurt uns vint metres fora del mar, només es manté unida al continent per una petita franja de gel i ha passat dels cent als quaranta quilòmetres de superfície en només mig segle a causa de l'escalfament global. La plataforma Wilkins va arribar a cobrir 16.000 milions de metres quadrats a la península Antàrtica i actualment ha perdut un terç de la superfície. En total, es calcula que en els últims cinquanta anys han desaparegut 25.000 quilòmetres quadrats de gel a l'Antàrtida.

Actualitzat
"Hem vingut a la plataforma de gel Wilkins per veure'n l'agonia", ha comentat l'especialista del Servei Britànic a l'Antàrtida, David Vaughn, després que el grup de científics britànics han aterrat amb el seu avió a la part més estreta de la plataforma que encara es manté.
 
Segons l'expert, la franja de gel que uneix la barrera a la península Antàrtica ha estat erosionada fins a arribar a només 50 metres d'amplada i, per aquest motiu, pronostiquen que l'enfonsament serà immediat: "Realment podria desaparèixer en qualsevol minut". Un cop el gel es trenqui, és probable que el mar n'arrossegui bona part de les restes, han indicat els científics.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut