Barcelona

La crisi de la construcció passa factura a Roca, que vol acomiadar 398 treballadors

La frenada del sector de la construcció perjudica, de retruc, les empreses que li subministren tota mena de materials i components. És el cas del fabricant de sanitaris Roca, que ha plantejat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que preveu la destrucció de 398 llocs de treball a Catalunya, Madrid i Sevilla. L'empresa proposa prejubilacions de treballadors que tenen entre 54 i 64 anys. Un altra de les empreses que es declara perjudicada per la crisi és Simon, que fabrica material elèctric i que vol acomiadar 80 treballadors. En aquest cas, però, més d'un centenar de treballadors s'han concentrat avui a Barcelona en protesa per l'ERO. Asseguren que la direcció només vol externalitzar la producció.

Actualitzat

La multinacional catalana Roca ha plantejat acomiadar uns 70 treballadors a Catalunya, entre la fàbrica de Gavà i les oficines de Barcelona, i més de 300 de les plantes d'Alcalá de Henares i Alcalá de Guadaíra. La companyia assegura que preveu prejubilacions per a treballadors d'entre 54 i 64 anys, que cobraran almenys el 85% del sou net abans d'arribar a la jubilació.

Roca destaca que els últims mesos han baixat les vendes, s'han incrementat de manera "desbordant" els excedents de producte acabat, tenen dificultats per emmagatzemar-lo i hi ha un "desequilibri" entre producció i vendes. Fonts del grup han assegurat que l'ERO es va presentar divendres passat, quan direcció i sindicats van obrir converses. Ara tenen 30 dies per arribar a un acord. De fet, UGT i CCOO i Roca ja van negociar al febrer un ERO temporal per a 128 treballadors d'Alcalá de Henares i, prèviament, per a 14 més de Gavà i Viladecans. Tots aquests estaran inclosos a l'ERO actual.

L'any passat Roca va tenir un benefici net de 103,82 milions d'euros, un 21% menys que el 2006. La xifra de negoci net, però, va pujar un 9,4% i va arribar als 1.788,24 milions d'euros, un rècord per a l'empresa, que ha apostat per mercats com el Marroc, el Brasil, Rússia, la Xina i l'Índia, entre d'altres països internacionals. A Espanya, les vendes van augmentar un 1,2% el 2007.

Concentració dels treballadors de Simon

Una altra empresa que es declara perjudicada per la crisi és Simon. L'1 de juliol va presentar un ERO per acomiadar 80 persones, però els treballadors no es creuen els arguments i denuncien "l'engany a l'administració" perquè no s'ha reduït la feina "sinó que s'ha externalitzat". Avui mentre la direcció es reunia amb el Departament de Treball a Barcelona, més d'un centenar de treballadors s'han concentrat a fora de la seu i han cridat consignes contra l'ERO.

Es multipliquen per 5 els ERO a la construcció

La frenada de la construcció ha fet que, des del gener fins al maig, s'hagin multiplicat per 5 els treballadors d'aquest sector afectats per expedients de regulació d'ocupació. En total, 1.600 persones s'han quedat sense feina en aquests cinc mesos. Segons dades del Ministeri de Treball, en concret en aquest període s'han presentat 80 ERO a la construcció, que és el doble que fa un any.

Un altre camp on també creixen els processos de regulació d'ocupació és al sector industrial, que en aquest cas han augmentat un 28%. A excepció de la construcció i la indústria, la tendència general és que es redueixin el nombre d'expedients de regulació que es presenten. Del gener al maig han baixat un 14%.

Anar al contingut