janquim / Barcelona

La cita TEDxBarcelona exposa casos d'innovació nascuts al país

Una empresa familiar que fabrica rellotges artesanals de luxe, uns joves d'Olesa que es van inventar un escriptori web, un estudi de disseny que elabora mapes anatòmics del cos humà o un laboratori universitari que inventa un sistema per fer que els ordinadors cantin. Vet aquí algunes de les propostes innovadores que s'han presentat aquest dilluns a la tarda a La Pedrera de Barcelona en la primera cita de la plataforma TEDxBarcelona.

Actualitzat
La cita, que ha aplegat un centenar de persones i n'ha deixat desenes en llista d'espera i sense seient, consistia en la primera vegada que es feia a Espanya una trobada independent associada a TED , una organització sense ànim de lucre dedicada a "les idees que val la pena difondre" que ha aconseguit reconeixement global.

L'èxit de la conferència anual de TED va dur els seus promotors a exposar bona part de les intervencions en uns vídeos que tenen seguidors arreu del món. Més recentment, en comprovar que la fórmula de conferències breus limitades als 18 minuts resultava atractiva, es va crear la modalitat dels esdeveniments independents, anomenats TEDx, com ha estat el cas aquest dilluns del TEDxBarcelona, organitzat per Infonomia i Opus 5.

Un públic format per empleats d'entitats bancàries, empreses innovadores, comunicadors, publicistes i representants d'universitats, ha seguit durant tota la tarda les presentacions. Són només uns quants exemples de la vitalitat que es pot trobar al país.

Vocaloid, per exemple, és una programació de veu sorgida a la Universitat Pompeu Fabra que ha acabat convertint-se en un joc que fa cantar personatges virtuals però, sobretot, ha permès que els japonesos hagin convertit un cantant de "software", batejat com a Hatsune Miko, en un supervendes discogràfic. És un projecte cuinat a Barcelona que s'ha accelerat al Japó.

Els dos joves d'Olesa Pau Garcia i Marc Cercós van crear un escriptori web perquè volien disposar de qualsevol arxiu des de qualsevol ordinador. El 3cat24 els va entrevistar no fa gaire i ara ja han arribat a un acord amb IBM que els permetrà situar el seu producte com un servei a les empreses dels Estats Units. D'Olesa a l'altre costat de l'Atlàntic.

També s'ha pogut atendre la presentació del projecte Vision Médica Virtual, nascuda de la col·laboració entre un estudi de disseny en 3D instal·lat al barri de Gràcia i la càtedra d'anatomia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. La finalitat és servir la docència amb un visor anatòmic d'altes prestacions que ja fan servir centenars d'alumnes.

Un altre cas d'èxit és el dels rellotgers Pita, amb una història personal sorprenent. Un pare autodidacta, provinent d'un poblet de Badajoz, i el seu fill informàtic, comencen en un taller de Barcelona i acaben disposant d'una marca de rellotges prestigiosa a les principals fires suïsses a causa de la producció artesanal, amb sèries limitades, però també a causa de les seves innovacions, com per exemple l'eliminació de la corona que serveix per canviar l'hora.

És només una mostra d'activitats agosarades i creadores que a partir d'ara podran tenir una plataforma de presentació pública des del TEDxBarcelona. Com explica al 3cat24 un dels impulsors d'aquest acte, José Cruset, la seva pretensió és arribar a algun acord amb la fundació TED perquè la cita d'avui tingui continuïtat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut