Brussel·les

La cimera de la Unió Europea acaba sense acord per nomenar els alts càrrecs comunitaris

El govern espanyol confia que la presidència de l'Eurogrup vagi a parar a mans del ministre d'Economia, Luis de Guindos

RedaccióActualitzat

La cimera europea s'ha tancat sense acord pel que fa al repartiment dels càrrecs clau pendents a la Unió Europea. Els caps d'estat i de govern comunitaris han negociat fins a la matinada per repartir-se els càrrecs dins les noves institucions, però tot plegat ha acabat sense cap concreció.

Els 28 es tornaran a reunir el 30 d'agost, i s'espera que aleshores ja hauran consensuat el relleu de Herman van Rompuy i el nom del representant d'Afers Estrangers d'Europa. Sí que hi ha hagut acord, en canvi, en la suspensió de la cooperació financera amb Rússia, com a mesura de càstig a Moscou per la crisi d'Ucraïna.

A Brussel·les, ningú vol parlar de fracàs, i hi han volgut treure tot el dramatisme. Hi ha marge, però el que ha passat torna a mostrar que ara mateix, dins la Unió Europea, cada cop és més difícil arribar a acords a la primera. En principi, hi ha consens; la cap de la diplomàcia europea ha de ser socialista, per mantenir els equilibris polítics. La candidata italiana té el suport de França i Alemanya, però els països de l'Est s'han negat a donar-li el càrrec, almenys de moment.

Però el bloqueig no és només en aquest cas. Cal trobar un nom de consens per presidir el Consell Europeu, la institució que és la veu i l'ànima dels estats a Brussel·les. Tampoc hi ha hagut acord. De retruc, aquest repartiment determinarà, també, si Espanya obté la presidència de l'Eurogrup per al ministre Luis de Guindos. No hi ha, encara, llum verda definitiva. El president espanyol, Mariano Rajoy, espera que hi hagi suports suficients en el Consell perquè De Guindos ocupi aquest càrrec. Rajoy ha expressat la seva confiança en declaracions als mitjans quan s'ha acabat la cimera. El cap de l'executiu espanyol ha explicat que aquest dimecres no s'havia parlat del relleu. Aquesta és la primera vegada que Rajoy assumeix de manera explícita i pública el seu desig que el ministre d'Economia obtingui aquest lloc institucional en la UE.

Els líders s'han donat dues setmanes de temps per resoldre el trencaclosques. Però aquesta cimera no ha estat, només, la dels desacords; per exemple, s'ha pactat endurir les sancions contra Rússia amb fórmules que afectaran directament els seus interessos econòmics.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut