3 Noy
Berta Noy guanyadora el Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler
Tarragona

La barcelonina Berta Noy guanya el Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

El vint-i-dosè Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler ha estat per a la novel·la "Llocs que no surten als mapes". L'obra, firmada amb el pseudònim Mae West, és de l'autori Berta Noy, de Barcelona. Noy s'ha endut un premi econòmic de 21.000 euros i la Musa de Plata de Tarragona. Xavi Ballester s'ha endut el Premi Tinet de narrativa curta per Internet amb l'obra 'Ous ferrats' i l'obra 'I viceré (Els virreis)' de Federico de Roberto, traduïda per Pau Vidal, ha estat guardonada amb el Premi de Traducció Vidal Alcover. Els premis s'han lliurat aquest dissabte i per primera vegada dins els actes de Sant Jordi per reforçar que aquest any Tarragona és la Capital de la Cultura Catalana.

RedaccióActualitzat
Els premis literaris Ciutat de Tarragona s'han lliurat aquest dissabte a la tarda al Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona, aquest any per primera vegada en el marc dels actes de la Diada de Sant Jordi amb l'objectiu de reforçar el paper de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana 2012. Aquest sembla haver estat un dels motius pels quals el certamen literari ha rebentat tots els registres de participació. En aquesta edició s'han presentat 82 novel·les, més del doble que l'any passat, quan ja es va superar el rècord de participació amb 37 obres. El jurat ha estat format per M. Lluïsa Amorós, Gabriel Janer Manila, Gerard Guix -guanyador de la darrera edició-, Joan Rendé, Antoni Pladevall i Josep Rovira com a secretari.

Entre els premiats, el premi de Novel·la Pin i Soler ha estat per a Berta Noy i la seva obra 'Llocs que no surten als mapes'. Noy és llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona i té també estudis superiors de llengua anglesa, a l'Institut Britànic de Barcelona, i estudis de cant i teatre musical al Col·legi de Teatre de Barcelona. Noy treballa a l'Editorial Planeta, on ha exercit d'editora de llibres infantils i de directora del departament de Ficció Internacional. Actualment és editora executiva de ficció a l'editorial Espasa i professora al Màster d'Edició de l'Institut d'Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra. L'autora compta amb altres premis de poesia i de narrativa i ha publicat llibres infantils, en col·laboració amb Marga Sala i il·lustracions de Pilarín Bayés.

La novel·la 'Llocs que no surten als mapes' explica la història de dos amants amb importants diferències d'edat i amb una relació destructiva que desestabilitza la vida dels personatges.

El Premi Tinet de narrativa curta per Internet se l'ha endut Xavi Ballester amb l'obra 'Ous ferrats'. Aquesta categoria ha superat també la seva participació històrica amb 336 propostes. El premi està dotat de 1.000 euros i amb la publicació de l'obra en una selecció de contes de Cossetània edicions. El Premi de Traducció Vidal Alcover ha estat per a l'obra 'I viceré (Els virreis)' de Federico de Roberto, que ha traduït Pau Vidal. El premi està dotat amb 12.000 euros.

El Premi de Novel·la és el més important del certamen, du el nom de la ciutat i de l'insigne novel·lista Josep Pin i Soler i és un dels més importants de les lletres catalanes. Està dotat amb 21.000 euros i la Musa de Plata, i l'obra guanyadora la publica l'editorial Columna. Es concedeix des de 1984, instituït en el seu moment per Òmnium Cultural del Tarragonès, i de manera continuada des del 1991, amb el patrocini de l'Ajuntament de Tarragona. El balanç és d'un total de més de 500 novel·les candidates i 17 novel·les guanyadores i publicades.

La regidora de Cultura, Carme Crespo, ha destacat que el gran nombre d'obres presentades i també la seva qualitat demostren que "la literatura catalana està més viva que mai" malgrat l'actual conjuntura econòmica, que faria esperar un efecte contrari.
Anar al contingut