Pequín

La Xina dobla els objectius de reducció de contaminants i confirma que Hu Jintao serà a Copenhaguen

La Xina, el país més contaminant del món, ha doblat els seus objectius de reducció de contaminants, l'endemà que els Estats Units anunciessin el compromís per reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle. També ha confirmat l'assistència a la Cimera de Copenhaguen del seu primer ministre.

Actualitzat
El govern xinès pretén reduir el 2020 entre un 40 i un 45% "la intensitat energètica", és a dir, l'emissió de diòxid de carboni per unitat de PIB. El nou compromís suposa doblar els objectius que s'havia marcat fins ara, que xifraven en un 20% la reducció entre el 2006 i el 2010.

L'anunci arriba a deu dies de l'inici de la cimera de Copenhaguen i poc després que el president nord-americà, Barack Obama, també anunciés nous compromisos i la seva presència a Dinamarca. En un comunicat, Pequín afirma que el nou objectiu "és una acció voluntària del govern xinès, tenint en compte les seves actuals condicions nacionals". El text, a més, qualifica l'anunci de "gran contribució a la lluita internacional contra el canvi climàtic".

Ampli marge de maniobra

El concepte d'"intensitat energètica" permet a la Xina tenir un marge de maniobra més ampli, ja que és més vague que una emissió concreta d'emissions. No és clar, ara per ara, que el 2010 el país més contaminant del món aconsegueixi l'objectiu que s'havia marcat d'una reducció del 20%.

Pel que fa a la confirmació de la presència que Hu Jintao serà a Copenhaguen demostra, segons el govern xinès, "la gran importància que dóna al canvi climàtic i la seva voluntat política de treballar amb la comunitat internacional".
Anar al contingut