Observatori Astronòmic del Montsec, a la població d'Àger, a La Noguera (Foto: ACN)
Observatori Astronòmic del Montsec, a la població d'Àger, a La Noguera (Foto: ACN)
Àger

La Unesco atorga al Montsec el certificat Destí Turístic Starlight per la qualitat del cel

La Unesco concedeix al Montsec el certificat de Destí Turístic Starlight perquè la qualitat del cel permet fer-hi observacions astronòmiques. Només una desena de llocs d'arreu del món tenen aquesta distinció.

RedaccióActualitzat
La Fundació Starlight, vinculada a la Unesco, reconeix el cel del Montsec com un dels millors del món per fer-hi observacions astronòmiques i li atorga la distinció de Destí Turístic. És una certificació que només tenen una desena de zones arreu del món, entre els quals hi ha Hawaii, Arizona, Sud-àfrica, Mèxic o el nord de Xile. A l'estat espanyol només són Destí Turístic Starlight l'illa de la Palma, a les Canàries, i la Reserva de la Biosfera de La Rioja. Ara s'hi suma la serra del Montsec, situada entre la Noguera i el Pallars Jussà.

S'ha valorat la poca contaminació lumínica sumada a la capacitat turística de la zona. La Fundació vinculada a la Unesco entregarà la setmana que ve el diploma acreditatiu al Montsec i presentarà el contingut complet de la decisió, que arriba després de mesos d'auditories.

El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, destaca la rellevància d'aquesta distinció per la zona: "És una empenta molt important per a l'objectiu que fa anys que perseguim de cara a incrementar el turisme de qualitat, amb una especificitat molt clara al voltant dels elements que ofereix el Montsec, com és la natura i, concretament, el cel, un dels millors de l'Europa occidental, a l'alçada de les millors zonesdel món".

Aquesta certificació protegeix tant l'Observatori del Montsec com els 16 municipis de la seva àrea d'influència, amb una superfície de 1.600 quilòmetres quadrats. Els municipis que entren dins aquesta àrea protegida són Àger, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Camarasa, Foradada, Os de Balaguer, Ponts, Vilanova de Meià, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Ivars de Noguera i Sant Esteve de la Sarga.
 
Anar al contingut