Barcelona/Madrid

La Guàrdia Civil deté nou persones per presumpta malversació en les obres de l'AVE a Barcelona

La Guàrdia Civil escorcolla fins ben entrada la matinada les seus d'Adif i de la constructora que va fer un tram de les obres de l'AVE a Barcelona

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha escorcollat durant tot aquest dilluns les seus d'Adif a Madrid i Barcelona, i també domicilis i oficines de diverses empreses. Nou persones han estat detingudes. Els registres, que s'han allargat durant tota la nit fins ben entrada la matinada amb la presència de dos dels detinguts, estan relacionats amb una presumpta malversació de fons públics en les obres de l'AVE a Barcelona. S'investiga si es van adjudicar les obres amb un sobrecost de 6 milions d'euros i a canvi de comissions.

L'anomenada "operació Yogui" està impulsada des del Jutjat d'Instrucció número 9 de la capital catalana en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció. La investigació hauria començat ara fa un any arran de la denúncia d'una empresa constructora que sospitava d'un sobrecost de les obres de l'AVE al pas per Barcelona.

Nou detinguts

Pel que fa a la identitat dels detinguts, es tractaria de responsables de l'administrador ferroviari i de l'empresa Corsán, que suposadament va inflar el preu de les obres. El mes de març del 2008, aquesta companyia, ara integrada a Isolux Corsán, es va adjudicar la construcció del tram de l'AVE entre el Nus de la Trinitat i la Sagrera, a Barcelona, per un pressupost de 200 milions d'euros.

Entre els nou detinguts hi ha el director de l'Alta Velocitat de la zona nord-est, Rafael Rodríguez, i el gerent de l'àrea d'infraestructura d'Adif, Jaime García Germán. Segons ha confirmat Catalunya Ràdio, els agents de la Guàrdia Civil també han detingut el delegat de Corsán a Barcelona, Marino Vivas.

Adif ha suspès provisionalment de les seves responsabilitats i funcions els treballadors de l'ens públic que han estat detinguts.

Segons la seva web, Isolux Corsán també va executar el projecte de prolongació de la línia 5 del metro de Barcelona amb la construcció de les estacions del Carmel, El Coll-La Teixonera i Vall d'Hebron. A més, hauria construït el dipòsit de trens de Sant Genís i la cua de maniobres de Vall d'Hebron.

Secret de sumari

La Fiscalia sospita que els funcionaris d'Adif i Corsán van alterar de forma repetida els mesuraments tècnics dels treballs fets en les obres i van falsejar les certificacions oficials per justificar més treballs dels que realment havien fet. Anticorrupció estima que així es va generar un sobrepreu il·lícit en benefici de la contractista d'uns 6 milions d'euros. Per la seva banda, el personal d'Adif implicat podria haver rebut contraprestacions econòmiques per la seva conducta il·lícita. Per aquest motiu, els detinguts estan acusats, entre d'altres, dels delictes de malversació de cabals públics, suborn i falsedat documental.

La investigació judicial, que està sota secret de sumari, se centra en la gestió de fons públics en les obres de construcció de l'estació intermodal de la Sagrera. Les seves oficines s'estan registrant a la recerca de documentació i els treballadors que es trobaven a l'edifici han estat convidats a marxar. Alguns, però, s'hi han quedat per facilitar l'accés de la Guàrdia Civil als ordinadors.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat l'operació, però com que està sota secret de sumari s'ha limitat a detallar que és per "qüestions vinculades amb les obres de l'AVE anys enrere".

Corsán en el punt de mira

Aquesta no seria la primera vegada que la constructora Corsán es veu implicada en una adjudicació irregular de l'AVE. El 2008 Adif va treure a concurs un projecte per construir una estació de maniobres i evacuacions d'emergències de l'AVE al Prat del Llobregat. Fins aquí, tot correcte. El problema, però, arriba quan es comprova que mentre s'anunciava la licitació l'obra ja estava pràcticament acabada. Qui l'havia feta era l'empresa Corsán.

La llavors ministra de Foment, Magdalena Álvarez, també responsable de les obres que ara s'investiguen, va admetre que s'havia comès un error i va anul·lar la licitació, però l'estació ja estava construïda.

L'actual ministra de Foment, Ana Pastor, ha reconegut que el mateix ministeri ja va sol·licitar a Adif documentació sobre les obres que ara s'investiguen i s'ha compromès a col·laborar amb la justícia en tot el que calgui.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut