Madrid

La Constitució fa 32 anys amb absències destacades com la de Montilla i dures crítiques als controladors

El Congrés commemora el dia de la Constitució, que ja ha fet 32 anys. L'homenatge se celebra amb absències destacades com les d'ERC, Iniciativa, el PNB, el BNG, Nafarroa Bai i, per primera vegada, amb la de l'encara president en funcions de la Generalitat, José Montilla. En l'homenatge, el president del Congrés, José Bono, ha qualificat els controladors aeris de xantatgistes i ha dit que són els únics culpables de la situació creada.

Actualitzat
La Constitució Espanyola celebra avui el 32è aniversari. El Congrés dels Diputats acull els tradicionals actes de commemoració en què participen els representants dels poders de l'Estat. L'acte ha començat amb la hissada de la bandera. El president del Congrés, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, han presidit aquest acte solemne a la plaça Colón de Madrid.

Al Congrés dels Diputats, el tema estrella ha estat la vaga salvatge dels controladors aeris que va causar el caos als aeroports aquest cap de setmana. El president de la cambra, José Bono, s'hi ha referit sense embuts. Bono ha dit que "els qui recorren al xantatge per defensar privilegis sempre són els culpables", referint-se als controladors aeris, i ha deixat clar que aquest sector ni ha "vençut" en aquesta ocasió ni "vencerà" qui gosi intentar de nou "llançar un pols a l'Estat mitjançant el xantatge".

Bono ha afegit que "la Constitució és viva i plenament vigorosa, ho hem vist durant aquests dies inclements en què un grup de ciutadans ha abandonat les seves obligacions i, en un pols amb l'Estat, ha perjudicat greument molts espanyols i Espanya".

A favor i en contra de la Constitució

A Catalunya, on la interpretació que va fer el Tribunal Constitucional de l'Estatut va causar molt malestar, alguns partits faran actes en contra de la Carta Magna. És el cas de les joventuts d'ERC, que en faran a l'Hospitalet de Llobregat. En canvi, altres partits com Ciutadans i el PPC faran actes a favor dels valors de la Constitució.

Moralment exclosos

32 anys després de l'aprovació de la Carta Magna, un centenar de pobles catalans, entre els quals 9 capitals de comarca, s'han declarat de forma oficial "moralment exclosos de la Constitució". La sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, del juliol passat, va provocar una onada d'indignació que va quedar plasmada a la gran manifestació del 10 de juliol, però que ha continuat amb iniciatives com aquesta.

La sentència del Constitucional va laminar l'Estatut i la dignitat de milers de catalans que van entendre que s'havia arribat a un punt d'inflexió. El Port de la Selva, amb un miler d'habitants, va fer el primer pas. 110 pobles han fet el mateix pronunciament. Entre les capitals de comarca hi ha Berga, Banyoles, Ripoll, Solsona, Mollerussa, Montblanc, Puigcerdà, Vilafranca del Penedès i Vic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut