Roma

Ban Ki-moon demana doblar la producció d'aliments en 20 anys

La cimera convocada per l'organització de l'ONU per a l'Agricultura i l'Alimentació, la FAO, té una feina de molta envergadura sobre la taula. Des d'aquest dimarts i fins a dijous, una quarantena de caps d'estat i de govern debaten a Roma les solucions a la crisi mundial dels preus dels aliments. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha obert la conferència amb una demanda clara: que el 2030 s'hagi doblat la producció d'aliments al món per superar la crisi alimentària. La màxima autoritat de l'ONU també ha exigit que es passi a l'acció i que s'aconsegueixi un consens pel que fa a l'ús de biocombustibles.

Actualitzat

Els principals temes a debat a la Cimera de l'Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació són l'impacte de l'encariment dels aliments en les poblacions més vulnerables del planeta, així com els efectes que tenen el canvi climàtic i els biocombustibles, i Ban Ki-moon, que ha pronunciat el discurs d'obertura de la cimera, ha entrat directament en matèria: el secretari general de l'ONU ha demanat que d'ara al 2030 es dobli la producció d'aliments per pal·liar la crisi alimentària que es preveu que l'escalada dels preus provoqui.

A més, Ban Ki-moon ha apel·lat al consens per respondre políticament i financerament a la crisi alimentària mundial i a la producció de biocombustibles. Des de Roma, també ha demanat solucions globals per augmentar la producció agrícola i l'accés als mercats.

Benet XVI, per la seva banda, també ha volgut transmetre un missatge a les personalitats presents a Roma. A través del secretari d'Estat del Vaticà, la màxima autoritat de l'Església catòlica ha afirmat que la fam i la malnutrició "no són acceptables" en un món on la producció, els recursos i els coneixements són suficients per posar fi a "aquest drama i les seves conseqüències".

El president del Brasil, Luis Inácio "Lula" da Silva, ha defensat, durant la seva intervenció l'ús dels biocombustibles davant els que els responsabilitzen de l'alça dels preus dels aliments. Per Lula, són el petroli i el proteccionisme els que estan causant l'actual crisi. "Veig amb indignació que molts dels dits que apunten contra l'energia neta dels biocombustibles estan bruts d'oli i carbó", ha afirmat el president brasiler.

Dos dies per debatre i decidir

La conferència de Roma compta amb la presència d'una quarantena de caps d'estat i de govern. Pel nivell dels seus participants, entre els quals també hi ha experts i grups de pressió, es preveu que la cimera esdevingui clau en el debat sobre la seguretat alimentària mundial. Tant la FAO com les ONG n'esperen molt, d'aquesta cita, que parteix amb l'objectiu d'identificar els nous reptes de la seguretat alimentària mundial i permetre una millor comprensió de la relació entre seguretat alimentària, canvi climàtic i bioenergia.

La cimera també ha de discutir i adoptar programes, polítiques i estratègies, no només per garantir la seguretat alimentària, sinó també per fer front a l'alça de preus dels aliments. En els tres primers mesos del 2008, els dels principals productes alimentaris han assolit els nivells màxims dels últims 30 anys. En un informe elaborat per la FAO i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), tots dos organismes adverteixen que, tot i que els preus dels productes agrícoles es moderaran, no s'espera que es registri un descens significatiu en els pròxims deu anys.

El director general de la FAO, Jacques Diouf, va dir en la presentació de l'informe: "La comunitat internacional necessita urgentment una acció coherent per fer front a l'impacte de l'alça dels preus sobre les persones pobres i amb fam". Diouf també va recordar que al món hi ha "prop de 862 milions de persones que pateixen fam i desnutrició". Es calcula que uns 820 milions viuen en països en vies de desenvolupament, que són els que es preveu que es veuran més afectats pel canvi climàtic.

El principal desafiament que comporta el canvi climàtic és que la demanda d'aliments en un món amb un nombre creixent d'habitants es duplicarà d'aquí al 2050 i s'haurà de veure com alimentar aquesta població i a la vegada conservar el medi ambient, afectat per la pujada de les temperatures, els fenòmens meteorològics o l'augment de plagues.

Les ONG qualifiquen la cimera d'"oportunitat històrica"

Una trentena d'ONG de tot el món han demanat a la Comissió Europea i als caps d'estat i de govern de la Unió Europea que retirin el suport als biocarburants amb la finalitat de "pal·liar l'actual crisi" alimentària. A través d'una carta, entitats ecologistes i de cooperació com Intermón-Oxfam o Amics de la Terra han demanat que la UE "abandoni" l'objectiu que el 2020 un 10% del consum de carburants en el transport sigui procedent dels biocombustibles.

Segons dades del Banc Mundial citades per les ONG, els preus mundials dels aliments han pujat un 83% en els últims tres anys i aquesta situació ha portat a la pobresa més de 100 milions de persones. Les ONG adverteixen sobre la pujada dels preus dels aliments dels últims anys, que està directament relacionada amb l'impuls dels combustibles biològics i un augment de la demanda de matèries primeres per a aquesta finalitat.

Diuen que aquest tipus de carburant promogut pels EUA i la UE ha contribuït al 30% de l'encariment dels preus. També alerten la UE que si mantenen els seus objectius d'utilització de biodièsels, l'encariment dels cereals causarà l'any 2020 un increment de 100 milions de persones que passen fam.

En l'escrit també es refereixen a "l'espiral de preus" dels aliments i a les revoltes que la seva escassetat ha provocat a països com Mèxic, el Marroc, Egipte, el Senegal o les Filipines. També diuen que els biocombustibles no són l'únic culpable de la crisi mundial actual, però sí que és un dels factors "més significatius" i insisteixen que fomentar-los seria "totalment inacceptable".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut