Barcelona

La Barceloneta converteix la casa del porró en la Casa de la Barceloneta 1761 per recordar 260 anys d'història

La Barceloneta ha celebrat la seva primera festa barroca per recordar els orígens d'aquest barri mariner amb múltiples activitats culturals i amb visites guiades per descobrir els elements més destacats del seu patrimoni arquitectònic. A partir d'ara, l'estrella serà la Casa de la Barceloneta 1761, que s'ha de convertir en un equipament cultural per interpretar la història i l'evolució del barri.

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat
Història d'un naixement

La Barceloneta és un barri densament poblat, amb una marcada personalitat i una singular traça urbana rectilínia que s'aboca al mar. Va néixer el segle XVIII, uns anys després de la destrucció d'una part del barri de la Ribera durant la Guerra de Successió.

Després de diversos projectes, el 1753 els enginyers militars dirigits per Juan Martín Cermeño van iniciar la construcció d'un eixample regular de carrers amb illes idèntiques de 100 metres per 10 metres. Les cases arribaven fins a la riba i tenien planta baixa i un pis seguint un model establert. Aviat, l'aleshores barri més nou de Barcelona, habitat per gent d'oficis del mar, va començar a transformar-se. Primer s'hi van afegir noves illes i a partir del segle XIX va començar un procés que va permetre aixecar cada cop més plantes damunt els edificis originals fins a una alçada de sis pisos. El barri es va fer cada cop més dens i se'n va multiplicar la població.

Viatge a través del temps a la Casa de la Barceloneta 1761

Els pocs edificis que han conservat l'estructura original han quedat arraconats pel progressiu creixement en alçada. En molts casos, les remuntes en van canviar la fesomia. Uns altres havien caigut en l'abandó. L'única casa supervivent amb façana a tres carrers, coneguda per la casa del porró, estava degradada i en perill. Historiadors i entitats del barri van protagonitzar una llarga lluita per salvar un valuós patrimoni no protegit. El programa d'equipament comunitari del Pla de Barris de la Barceloneta va permetre que l'Ajuntament de Barcelona adquirís l'edifici i en fes una acurada rehabilitació que li ha restituït la fesomia originària. Ara, amb el nom de la casa de la Barceloneta 1761, aquest edifici, situat al carrer de Sant Carles número 6, es convertirà en un equipament cultural que servirà per descobrir la història del barri i la seva evolució i posar-la en el context de l'urbanisme barroc.

Mercè Tatjer, catedràtica Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, explica que la casa de la Barceloneta "és important perquè es l'única casa original del moment de construcció de la Barceloneta del segle XVIII que resta en peu al barri. Era un barri que tenia una fesomia molt particular respecte a la ciutat emmurallada. Tenia un traçat ortogonal, un únic model de casa, i, per tant, això li donava una uniformitat que el fa equiparable a molts dels barris d'aquest període barroc neoclàssic que es van construir a Europa."

La rehabilitació de l'edifici posa en valor els elements arquitectònics de l'època barroca com el frontó triangular que corona l'edifici, les volutes que hi ha a les claus de portes i finestres, les marques d'illa a les cantonades i la coberta de teula. Per dins, la casa de la Barceloneta 1761 serà un equipament cultural modern que permetrà interpretar la història i l'evolució del barri. Durant la jornada de portes obertes, els visitants van poder veure-hi una reproducció de la primera pedra del barri, col·locada el 3 de febrer de 1753, i un conjunt de dibuixos obra de Jordi Ballonga, que permeten visualitzar com era el barri al segle XVIII, l'estructura interna de les cases i l'evolució de les alçades dels edificis al llarg del temps.

Ara les entitats culturals de la Barceloneta, aplegades en un grup de treball, estan elaborant propostes sobre els objectius, usos i gestió del futur equipament cultural del barri que adreçaran a l'Ajuntament per dotar de contingut l'edifici recuperat.

El representant de l'Associació La Fraternitat-Barceloneta i membre de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, Emili Garcia, es planteja "si la manera de gestionar i de proposar-li a l'Ajuntament és una gestió ciutadana a partir de les pròpies entitats. Per primera vegada, les entitats del barri es reunirien en una mateixa plataforma per col·laborar i treballar unitàriament." L'objectiu és obrir la casa per a activitats culturals que se sumin a les exposicions permanents i temporals, ubicar l'arxiu popular de la Barceloneta, amb nombrosos documents i fotografies, i fomentar la recerca, documentació i interpretació de la història del barri.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut