Ginebra

L'OMS eleva al nivell 5 d'una escala de 6 l'alerta per "pandèmia imminent"

L'Organització Mundial de la Salut ha elevat aquesta nit el grau d'alerta davant la grip porcina o grip nova al nivell 5, és a dir, el de pandèmia imminent. La directora general de l'OMS, Margaret Chan, ha volgut tranquil·litzar, però, la comunitat internacional i ha assegurat que el món està més ben preparat que mai per fer front a una pandèmia. L'últim balanç d'aquest organisme és de 148 casos confirmats en nou països. El recompte que fan els diferents governs, però, suma 180 infeccions en dotze països. Els últims que s'han afegit a la llista són Suïssa i el Perú, segon han anunciat els respectius governs, però l'OMS encara no ho ha verificat.

Actualitzat
L'Organització Mundial de la Salut ha decidit elevar a 5 d'una escala de 6 el nivell d'alerta per pandèmia de grip porcina, segons ha anunciat la directora general de l'organisme, Margaret Chan. La fase 5 implica que el virus s'ha transmès de persona a persona en almenys dos països d'una mateixa regió, en aquest cas Mèxic i els Estats Units. Això implica un senyal contundent que la pandèmia és imminent.

"Si ens basem en tota la informació disponible -ha dit Chan, després d'haver presidit una reunió telefònica amb els experts del comitè d'emergència de l'organització- he decidit elevar el nivell actual d'alerta per la grip nova de la fase 4 a la fase 5. Els països han de mantenir un alt nivell d'alerta a causa dels brots de grip nova, com també de possibles brots de pneumònia. En aquest estadi, les mesures que cal adoptar inclouen l'augment de la vigilància, la detecció precoç, el tractament dels casos i el control d'un possible contagi a les instal·lacions sanitàries."

Segons la guia que la institució ha distribuït entre els estats membres, aquesta decisió significa que cal passar de la fase de preparació a la de les accions, tant en aquells països que ja tinguin casos confirmats de malalts com en aquells que encara no els hagin comptabilitzat.

A l'estat espanyol, una de les principals accions és decidir si cal declarar una emergència nacional i a quin nivell, i també tenir ben abastida la xarxa de distribució de medicaments i de tractaments disponibles. Cada país ha d'avaluar, a més, si necessita ajuda externa, i sol·licitar-la en cas que sigui necessari, no només per ajudar la mateixa població, sinó també per evitar que la pandèmia s'estengui als països veïns.

L'agència de l'ONU reconeix la llibertat de cada país per prendre les decisions que consideri oportunes, però no recomana el tancament de les fronteres a les persones i mercaderies, les desinfeccions generalitzades, l'ús de màscares per a les persones que estiguin sanes ni la restricció de viatges a l'interior del país, llevat que la zona d'infecció estigui molt delimitada.

En la seva compareixença davant els mitjans, Chan també ha recordat que "els virus de la grip es coneixen sovint perquè són impredictibles". La directora ha assenyalat que una pandèmia serà molt més devastadora i greu als països en desenvolupament i amb menys recursos.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut