L'Hospitalet de Llobregat

L'Hospital de Bellvitge implanta amb èxit un cor artificial que permet al pacient fer una vida normal

Els metges de l'Hospital Universitari de Bellvitge han implantat per primera vegada a Catalunya un cor artificial que permet que el pacient pugui fer vida normal. L'operació es va fer el mes de novembre passat i el pacient ha estat donat d'alta i viu amb tota normalitat fora del centre hospitalari.

RedaccióActualitzat
Eufemio García, de 57 anys afectat per una insuficiència cardíaca, no podia rebre un cor trasplantat a curt termini, a causa d'altres problemes de salut. Finalment, li han implantat aquest cor artificial que funciona amb unes bateries. El dispositiu és una turbina que complementa la funció de bomba que fa el ventricle esquerre del cor. Aquest cor artificial està connectat amb un dispositiu exterior on hi ha les bateries i que porta el pacient penjat d'una petita motxilla.

Tres mesos després, el pacient, de 57 anys i que va haver d'abandonar la seva feina de policia local a Castellar del Vallès fa 14 anys pels problemes al cor, ha explicat que es troba molt millor, que pot caminar una mica més sense cansar-se o estirar-se al llit, després d'haver passat les nits dels últims mesos en blanc. De fet, l'únic que no pot fer és banyar-se a la piscina per evitar que es danyi la part exterior del sistema.

Els metges preveuen que l'aparell duri almenys dos anys i que després el pacient pugui rebre el cor d'un donant. Es tracta d'un avenç molt important per a tots aquells malalts amb insuficiències cardíaques molt greus.

L'Hospital de Bellvitge, centre d'excel·lència en l'àmbit de la cardiologia amb 19 trasplantaments de cor el 2011, ha estat durant anys implantant dispositius mecànics en cors, però s'insereixen de forma temporal, normalment per a un termini no superior a un mes, a l'espera que aparegui un donant compatible.

A Bellvitge, al voltant del 40% dels pacients amb insuficiència cardíaca avançada ja se'ls implanta un mecanisme d'assistència ventricular temporal com a pas previ al trasplantament d'un cor de donant. Al juny del 2007, metges de Bellvitge van implantar ja un cor artificial, anomenat també de llarga durada, que va permetre a la receptora fer vida normal durant quatre mesos. Quan va recuperar la funció cardíaca, el dispositiu va ser retirat.

El cas d'Eufemio és diferent perquè és el primer pacient a Catalunya que fa vida normal amb una assistència ventricular mecànica de llarga durada, ja que aquest cop el dispositiu estarà implantat durant almenys tres anys.

Arreu del món hi ha més de 5.000 persones amb aquest tipus de dispositiu implantat, però a Espanya és un fenomen nou, amb només dos casos anteriors al de Bellvitge: el primer a Madrid i el segon a Còrdova.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut