Saragossa

L'Aragó protegirà el català i l'aragonès, però sense fer-les llengües cooficials

Els socialistes aragonesos, que governen la comunitat juntament amb el Partit Aragonès (PAR), ha presentat al Parlament autonòmic una proposició de protecció i promoció del català i l'aragonès. L'objectiu del text és vetllar per l'ús i foment de les llengües pròpies de l'Aragó, a banda del castellà. Ara bé, el text descarta donar-los l'estatus de cooficials i tampoc preveu que siguin d'ensenyament obligatori.

Actualitzat
El socialistes aragonesos negociaran ara la iniciativa amb tots els grups parlamentaris de les Corts, després de no haver arribat a cap acord amb els socis de govern, el PAR. El text que han registrat manté que l'única llengua oficial serà "la gran llengua castellana" i garanteix que els veïns de Saragosa, on viu la meitat de la població aragonesa, tindran "els mateixos drets" lingüístics que fins ara.

El portaveu del PSOE-Aragó, Jesús Miguel Franco, ha considerat que cal promoure les altres llengües pròpies de la comunitat, però bastant-se en el principi de "voluntarietat", és a dir, que en cap cas s'obligarà ningú a aprendre cap llengua. En aquest sentit, la proposició diu que cap aragonès estarà obligat a aprendre el català i l'aragonès, però que allà on es parlin, "a les zones d'ús predominant o històric", es podran estudiar a les escoles de manera voluntària.
Anar al contingut