Nova York

Krugman se suma a Roubini i assegura que Espanya és el major risc per a l'euro

El Nobel d'Economia Paul Krugman se suma als advertiments fets recentment pel professor de la Universitat de Nova York Nouriel Roubini al Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Davos que apuntaven Espanya com el principal risc, més que Grècia, per a l'euro. En un article publicat al seu blog del diari "The New York Times", Krugman adverteix que "la dificultat més gran de l'eurozona no és Grècia, sinó Espanya", i subratlla que el problema real en el bloc de l'euro està relacionat amb el fet que la política monetària de la regió no ofereix respostes als països de l'àrea que es troben en dificultats.

Actualitzat
L'economista centra el seu article en la defensa de la despesa pública com a resposta a la crisi, i per això insisteix que Espanya registrava superàvits pressupostaris fins fa pocs anys i assenyala que l'actual dèficit és conseqüència del seu "col·lapse econòmic".

En el recent Fòrum Econòmic Mundial celebrat a la localitat suïssa de Davos, el professor de la Universitat de Nova York Nouriel Roubini va advertir que la caiguda de Grècia suposaria un problema per a la zona euro, mentre que la d'Espanya representaria "un desastre". En aquest sentit, recomana en un article publicat pel diari britànic "Financial Times" que Grècia i altres països com Espanya haurien de seguir l'exemple d'Irlanda, Hongria o Letònia i dissenyar un pla de consolidació fiscal creïble amb retalls de la despesa pública dràstics en comptes de pujades d'impostos, per aconseguir una devaluació interna mitjançant baixades salarials i reformes estructurals que aportin competitivitat.

En el cas d'Espanya, Roubini subratlla que, igual que Irlanda, compta amb un enorme passiu en el seu sector bancari derivat de l'endeutament hipotecari. "El seu model de creixement, la construcció residencial impulsada pel 'boom' de preus, és caduc", assenyala. També ha advertit de la necessitat de consolidació fiscal i reformes estructurals que restaurin la sostenibilitat del creixement i permetin reduir l'atur. "Grècia ha estat fins ara un accident a punt de passar a causa del seu elevat endeutament públic i falta de competitivitat, però els seus problemes no són únics", afirma l'economista.
Anar al contingut