Barcelona

Junqueras rebutja la llista única de Mas i aposta per diverses candidatures i un govern "de la màxima unitat possible"

El president d'Esquerra rebutja la proposta de llista única "de país" que va fer Artur Mas

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha defensat diverses candidatures que concorrin a les eleccions "sota el paraigua d'un element o un conjunt d'elements comuns" per poder "agrupar tot el ventall ideològic i tot el ventall de sensibilitats econòmiques i socials". El president d'Esquerra creu que aquesta és "la millor manera de maximitzar els vots independentistes" i la seva representació en el futur Parlament i, al mateix temps, aconseguir "que cap independentista se'n senti exclòs".

En el full de ruta que el líder republicà ha presentat aquest dimarts davant unes 2.000 persones al Palau de Congressos de Catalunya hi ha fins a cinc instruments que podrien fer aquesta funció de paraigua: una part del nom de la candidatura, la independència com a punt comú del programa, la celebració d'un acte conjunt abans dels comicis, que totes incloguin un percentatge de persones independents i que, passades les eleccions, formin un govern "de la màxima transversalitat possible".

"Hi ha una unitat, que és la unitat de tots, que a nosaltres ens sembla que és més valuosa que la unitat d'uns quants"

Sense papers i sense faristol, tota l'estona dret i vestit de manera informal, Junqueras ha ampliat la "Crida al nou país" feta el 12 de novembre al Pati Llimona. Una setmana després que Artur Mas -present a la conferència- proposés una llista de país amb personalitats de la societat civil i representants dels partits, ha demanat "un mandat democràtic aviat" en forma d'eleccions per poder començar a construir les "estructures d'Estat que són indispensables per a l'exercici de la independència".

El procés constituent del nou estat

Segons Junqueras, d'aquests comicis, n'hauria de sortir "un govern que expressés de la millor manera possible la pluralitat del nostre país" i que, "des del primer dia", hauria d'actuar "com un estat independent". El nou executiu tindria com a funció impulsar "el marc legal que permeti" crear les estructures d'Estat "indispensables": una llei de transitorietat jurídica, uns llei d'Hisenda Pública o una llei per desenvolupar la Seguretat Social, entre altres.

El republicà creu que és "impossible" pensar que "aquestes estructures es poden fer en el marc legal de l'estat espanyol", de manera que cal dur a terme, simultàniament, el procés constituent i el nou marc legal català. A més, durant aquests mesos "hi ha molta decisions que s'han de prendre en el dia a dia".

Al llarg d'aquest procés, que ha de ser "clarament inclusiu", Junqueras considera que caldrà "afegir suports a la construcció de l'estat" i elaborar la Constitució conjuntament amb ciutadans "que no hagin votat a favor de la independència". Seguidament, caldrà que els ciutadans ratifiquin en un referèndum la proposta constitucional. Aquest referèndum, però, no seria per ratificar la independència, sinó per donar el vistiplau a la nova carta magna.

"La independència l'haurem de ratificar una vegada. No cal que nosaltres mateixos ens obliguem a ratificar-la moltes vegades, no ho ha fet cap país del món"

En el seu discurs, Junqueras ha fet una defensa de la diversitat del país i cridat a saber gestionar les "pluralitats, elasticitats i dinamismes" que hi ha a Catalunya.

"Alguns no volien creure que hi haguessin ciutadans del nostre país que, sentint-se emocionalment espanyols, tenint un vincle d'amor intens, legítim, natural, positiu i fantàstic amb el seu lloc d'origen i amb la llengua dels seus pares, després decidissin que volien tenir una identitat política que era la identitat política d'un país independent"

Durant els pròxims dies, Junqueras es reunirà amb Mas per buscar punts d'acord entre les dues propostes.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut