Barcelona

Juan José Millás guanya el premi Planeta amb una novel·la autobiogràfica i Boris Izaguirre queda finalista

L'escriptor i periodista Juan José Millás ha guanyat la 56a edició del premi Planeta amb la novel·la històrica "El mundo", una obra autobiogràfica que reportarà al seu autor els 601.000 euros del premi guanyador i que explica la infantesa i l'adolescència d'un home nascut en una ciutat de províncies que molt aviat es trasllada amb la família a Madrid. Com a finalista, el jurat ha premiat el mediàtic Boris Izaguirre per "Villa Diamante". Es tracta de la història de dues germanes al voltant d'una magnífica mansió de Caracas. Aquest premi està premiat amb 150.250 euros.

Actualitzat

La nit de Santa Teresa porta cada any a Barcelona el guardó literari en castellà més generós i publicitari, el Planeta. Baltasar Porcel va ser un dels primers a desfilar per la catifa del poderós món Planeta, on es van veure, a banda d'antics guanyadors, nombroses personalitats de la vida política, social i cultural. Les càmeres, però, buscaven un dels protagonistes de la vetllada: Boris Izaguirre, que sortia a totes les travesses com un dels dos noms que tindria el Planeta aquest 2007. Altres noms que les apostes feien sonar amb força eren Juan José Millás, Fernando Savater o Antonio Gómez Rufo.

El premi Planeta s'ha atorgat en una vetllada literària celebrada al Palau de Congressos de Catalunya. El veredicte s'ha donat a conèixer amb el cafè, després de sopar.

El jurat, integrat per Alberto Blecua, Alfredo Bryce Echenique, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Soledad Puértolas, Rosa Regàs i Carlos Pujol, ha seleccionat com a guanyador l'escriptor i periodista Juan José Millás per la novel·la històrica "El mundo", que havia presentat amb el títol fictici d'"A ciegas" i ocult rere el pseudònim "Tiresias". En aquesta obra, que reportarà al seu autor els 601.000 euros del premi guanyador, explica la infantesa i l'adolescència d'un home nascut en una ciutat de províncies que molt aviat es trasllada amb la família a Madrid.

Com a finalista, el jurat ha seleccionat "Villa Diamante", presentada sota el títol fals de "Gio y las palmeras", l'autora pseudònim de la qual, "Julia Brideshead Ponti", que ha resultat ser el "showman" televisiu Boris Izaguirre. Es tracta de la història de dues germanes al voltant d'una magnífica mansió de Caracas. Aquest premi està premiat amb 150.250 euros

Després de conèixer el veredicte del jurat, Millás ha explicat que la seva obra "El mundo", que ha suscitat bromes per ser ell un fidel col·laborador d'"El País", és eminentment autobiogràfica, i pretén recuperar els trossos de vida que van quedar a València.

Izaguirre, per la seva banda, ha aprofitat per explicar la seva altra cara, la no televisiva, la de cronista i guionista, que a partir d'ara es farà molt més visible gràcies al premi.

D'aquí a un mes, totes dues novel·les seran ja a les llibreries.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut