Juan Antonio Xiol, nou membre del TC.
Juan Antonio Xiol, nou membre del TC.
Barcelona

Juan Antonio Xiol, un jurista reconegut per la seva defensa de la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat
Va néixer el 1946 a la capital catalana i va començar la carrera judicial l'any 1972 a jutjats de primera instància a Terrassa, Cervera i Sant Feliu de Llobregat. Després va passar a sales contencioses administratives de Biscaia, Barcelona i Madrid.

El fins ara president de la Sala Civil del Tribunal Suprem és un jutge de molt de prestigi entre els seus companys de professió. Tot i que no ha estat mai afiliat a cap associació jurídica, sí que a partir de les seves sentències i explicacions públiques s'ha situat clarament en l'àrea més progressista dels jutges.

Juan Antonio Xiol va arribar a ser director general de Relacions amb l'Administració de Justícia durant els governs de Felipe González entre el 1985 i el 1990. El nou membre del Tribunal Constitucional ha rebut un bon grapat de premis a la seva trajectòria. En l'entrega d'un d'ells, l'expresident del Congrés dels Diputats José Bono el va qualificar "d'autèntic número 1" i  "de bon català, bon espanyol i bon patriota".

Xiol destaca per les seves argumentacions en els límits de la llibertat d'expressió, de qui es considera un ferm defensor perquè l'entén com un "dret clau per a la democràcia". Aquest jutge barceloní i sis més van ser autors de vots particulars contraris a la decisió de prohibir l'activitat política de Sortu l'abril del 2011. Xiol considerava en el seu vot particular que "en aquest cas no pertocava la il·legalització preventiva" fins que no es demostrés la seva connivència autèntica amb el terrorisme.

Xiol ha defensat en sentències la llibertat d'expressió de Jiménez Losantos per acusacions en l'anomenat "cas de Los Albertos" i el va condemnar per unes altres acusacions i insults, en aquest cas del periodista Losantos al també periodista José Antonio Zarzalejos. Xiol també ha defensat, per exemple, un advocat per criticar la suposada parcialitat del jutge que intervenia en la causa on aquest lletrat defensava l'acusat. Fa poc va rebre el Premi Punyetes, que atorga l'Associació de la Premsa de Madrid, en reconeixement a la seva feina a favor de facilitar als mitjans la transparència informativa.
Anar al contingut