Mataró

Josefa Tolrà, la vident que dibuixava quan estava en trànsit i que va fascinar Tàpies

Can Palauet de Mataró acull fins al març l'obra inèdita de Josefa Tolrà, una pagesa i mèdium de Cabrils que dibuixava quan estava en trànsit. Tolrà va començar a crear als 60 anys, després de la mort de dos dels seus tres fills. Els seus dibuixos van sorprendre artistes com Brossa, Cuixart o Tàpies, fins al punt que una petita part de les seves obres han arribat al Museu Reina Sofia de Madrid o al MACBA.

RedaccióActualitzat

La sala d'exposicions de Can Palauet de Mataró acull fins al mes de març l'obra inèdita de Josefa Tolrà, una pagesa i mèdium de Cabrils que dibuixava quan estava en trànsit. Tolrà va començar a crear als 60 anys, després de la mort de dos dels seus tres fills. El xoc emocional d'aquestes pèrdues podia haver provocat les seves alteracions psicofisològiques. Tot i que va ser una dona anònima, els seus dibuixos van sorprendre artistes com Joan Brossa, Modest Cuixart o Antoni Tàpies.

Alguns del quadres de Tolrà recorden molt l'obra de Marc Chagall, contemporani seu i que també provenia d'un ambient rural, a la seva Bielorússia, que aleshores formava part de l'imperi rus, natal.

Tolrà signava molts dels seus dibuixos amb l'epígraf "Dibujo fuerza fluídica", que ara dóna nom a la primera exposició de la seva obra. Una obra  que va cobrar vida quan Tolrà va començar a connectar amb el més enllà i a deixar anar la seva vessant més creativa, desconeguda fins al moment per ella mateixa. Escrivia novel·les, feia dibuixos i brodava teles sense haver rebut mai cap mena de formació.

La comissària de l'exposició, Pilar Bonet, explica que Tolrà creava quan estava en estat de trànsit i que no reconeixia com a pròpia bona part de la seva obra, sinó que l'assignava a altres artistes i escriptors, reservant-se per a ella el paper de mediadora entre el món espiritual i el món material. La seva obra pictòrica suma prop d'un centenar de dibuixos plens de detalls i sempre amb presència de figures humanes.

Brossa, Cuixart i Tàpies, entre d'altres, van descobrir la magnitud de l'obra de Tolrà. En vida només va exposar un dia en una galeria de Barcelona i ara només és accessible al gran públic una petitíssima mostra de la seva obra al MACBA i al Museu Reina Sofia de Madrid. 54 anys després de la seva mort, Mataró acull l'exposició més completa mai vista de Tolrà.

L'exposició la produeix la Direcció de Cultura i Iniciativa de l'Associació per a la Cultura i l'Art Contemporani i inclou una entrevista amb Maria Tolrà, la neboda de l'artista, i un vídeo inèdit enregistrat el febrer de 1998 en què Brossa explica com va conèixer la vident i artista. També es farà un catàleg de la seva obra completa.

L'exposició està dividia en 5 apartats: "Narrar el verb", amb escrits i les il·lustracions de les llibretes de Tolrà; "Obrir els ulls", que recopila dibuixos de paisatges, llegendes, històries, mites i diferents personatges; "Teixir els fils", que descobreix la faceta en l'art dels brodats; "Fer el silenci", una mostra de quadres amb escenes bíbliques, figures de Jesús, apòstols i madones, i "Tancar els ulls", amb l'univers de les mèdiums com a eix central.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut