Washington

JFK: Els Estats Units recorden els 50 anys de l'assassinat del seu president més carismàtic

Els nord-americans recorden aquest divendres un fet que va consternar el país. L'assassinat del 35è president dels Estats Units, el segon més jove a accedir al càrrec, va marcar una generació sencera de ciutadans i va convertir JFK en un mite.

RedaccióActualitzat

Els nord-americans recorden aquest divendres un fet que va consternar el país. L'assassinat de John Fitzgerald Kennedy, el 35è president dels Estats Units i el segon més jove a accedir al càrrec, va marcar una generació sencera de ciutadans i va convertir JFK en un mite. Només feia dos anys i mig que era a la presidència i el seu assassinat va aixecar moltes especulacions, que la detenció -i posterior assassinat- de Lee Harvey Oswald no va ajudar a eliminar.

La ciutat texana de Dallas, on s'ha fet l'acte central d'homenatge al president assassinat, ha estat el centre de totes les mirades. El 22 de novembre de 1963, Kennedy i la seva dona, Jacqueline, circulaven per Dealey Plaza en el seu Lincoln descapotable quan tres bales van acabar amb la vida del president. Al cap d'una hora i mitja, Lyndon B. Johnson jurava el càrrec de president a bord de l'Air Force One.

Dallas lluita contra l'estigma de "ciutat de l'odi"

La presidència de Kennedy és plena de llums i ombres, però l'únic president catòlic dels Estats Units ha passat a la història com una figura mundial, molt admirada, la pèrdua de la qual va suposar un trauma per al país. De fet, a causa de l'atemptat, Dallas va arrossegar durant anys l'estigma de ser la "ciutat de l'odi". Potser per això, després d'anys rememorant de manera tímida els aniversaris de la mort de Kennedy, per a aquest cinquantenari, Dallas s'ha bolcat en els esdeveniments, amb actes durant una setmana i desenes de voluntaris planificant-ho des de fa un any i mig.

Linda Custard, vicepresidenta del comitè organitzador de l'homenatge, ha viscut tota la vida a Dallas i destaca que qui va matar Kennedy "va viure molt poc temps a Dallas, no era d'aquí", en referència a Oswald. Qui sí que estava més arrelat a la ciutat era l'empresari nocturn Jack Ruby, que hi vivia des del 1947. Dos dies després de l'assassinat de Kennedy, Ruby va disparar contra Oswald i va fer encara més gran el misteri que envolta la mort del president més carismàtic de la història dels Estats Units.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut