Imatge de la pàgina contra la violència urbana d'Interior.
Els Mossos han identificat 22 dels 68 sospitosos que apareixien a la web.
Barcelona

Interior retirarà de la web de delació les imatges de sospitosos que no han estat identificats

La Conselleria d'Interior renovarà la setmana que ve la polèmica web de delacions. La intenció és retirar les imatges dels sospitosos que encara no han pogut ser identificats. El departament que lidera Felip Puig no ha aclarit, però, si s'incorporaran fitxers de nous sospitosos, una decisió que es prendrà en funció de les necessitats dels Mossos d'Esquadra. En el gairebé mes de vida de la web, els Mossos d'Esquadra han pogut identificar 22 dels 68 sospitosos que hi apareixen gràcies a la col·laboració ciutadana.

RedaccióActualitzat
La mesura de retirar els arxius dels sospitosos de participar en actes de violència al carrer durant la vaga general del 29-M és, segons fonts d'Interior consultades per l'agència Efe, una decisió que ja estava prevista en activar la pàgina web, el 24 d'abril.

Consideren que, amb el pas de les setmanes, la mesura perd efectivitat, però també és una manera per demostrar que l'objectiu de la web no és criminalitzar els sospitosos, sinó demanar la col·laboració ciutadana en el marc d'una investigació policial i potenciar el seu caràcter dissuasori i pedagògic.

Interior també ha tingut en compte, encara que no els afecta directament, que la legislació existent sobre videovigilància estableix que les imatges gravades s'han d'esborrar un mes després.

Aquesta web, pionera a Espanya, ha despertat recels entre els juristes, que dubten de la seva legalitat i constitucionalitat, i ha portat el síndic de greuges, Rafael Ribó, a obrir una investigació d'ofici per determinar si vulnera drets bàsics relatius a la pròpia imatge i la presumpció d'innocència.

Paral·lelament, un jutge de Barcelona ha instat la Fiscalia i el departament d'Interior a pronunciar-se sobre si ha de tancar o no de forma cautelar la web, com han demanat diverses associacions, com l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans o el Col·legi de Periodistes.

Anar al contingut