Barcelona

Inquietud entre els col·legis professionals per la Llei de Liberalització dels Serveis, que prepara el govern espanyol

Els primers detalls que s'han conegut de l'avantprojecte de llei que prepara el govern espanyol han posat en alerta alguns col·lectius, com els arquitectes, advocats, enginyers o farmacèutics.

Cristian TrepatActualitzat
Els col·legis professionals veuen amb inquietud l'avantprojecte de Llei de Liberalització dels Serveis, que prepara el govern espanyol, que afectaria col·lectius tan diferents com arquitectes, advocats, enginyers o farmacèutics. Els professionals alerten que la reforma pot afavorir l'intrusisme professional i anar en detriment de la qualitat i les garanties dels serveis que ofereixen.

L'esborrany que ha filtrat el Ministeri d'Economia i Competitivitat conté molts aspectes que els col·legis veuen com una amenaça no ja a la professió, sinó als ciutadans. Dos exemples: la supressió de la col·legiació obligatòria en moltes carreres tècniques o l'eliminació de l'examen d'accés a l'advocacia. En aquest sentit, els enginyers es pregunten qui vetllarà per la qualitat dels serveis dels professionals no col·legiats, mentre que els advocats critiquen que es vagi al revés de la Unió Europea.

Tot i que de moment, només és un avantprojecte de llei, enginyers i arquitectes es miren amb lupa si la nova normativa posa en risc determinats tipus de visats. La proposta del ministeri, però, també ha obert velles ferides. Els arquitectes podrien perdre l'exclusivitat per projectar edificis residencials a favor dels enginyers que tinguin competències en edificació. A més, pels arquitectes, això tampoc no farà abaixar més el preu, que ja està sota mínims, i apunten que l'Estat també ha de fer els seus deures, com simplificar la tramitació de les contractacions d'obra pública que fa l'Estat. Al seu parer, en aquest àmbit hi ha més ineficiència que en els honoraris dels professionals.

També els farmacèutics s'han posat en alerta. La idea del ministeri de permetre que qualsevol pugui ser propietari d'una farmàcia no ha agradat. Lamenten que el govern espanyol consideri el sector farmacèutic un simple mercat, i recorden que dispensar fàrmacs té incidència en la salut de la població. És per això que demanen que es diferenciï l'ordenació de prestacions sanitàries del que seria un mercat "molt apetitós", diuen.

Ara, el ministeri haurà de mesurar bé el front comú dels col·legis, i prendre nota d'alguna de les seves crítiques, com el fet que es regulin tantes professions i tan diverses en un sol marc normatiu, o que l'avantprojecte vulneri l'objectiu principal dels col·legis professionals, que no és altre -asseguren- que donar garanties als usuaris.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut